DEJTON: SARAJEVO OSTAJE NEPODIJELJEN GRAD! // 11. 1995.
MUGDIM ČUKLE // DIREKTOR URBANISTIČKOG ZAVODA
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Novembar 1995

Mugdim Čukle
Direktor Urbanističkog zavoda
DEJTON: SARAJEVO OSTAJE NEPODIJELJEN GRAD!

‘Vens-Ovenov plan je iz aprila 1993. godine… teritorijalnu organizaciju on je bazirao na stvaranju provincija kao nacionalnih kostitutivnih jedinica na tri plus tri, znači svaka nacija bi dobila po tri provincije kao nacionalne konstitutivne jedinice. Međutim, Sarajevo je razriješeno kao zasebna provincija, znači s posebnim statusom. Ne pripada ni jednoj nacionalnoj kategoriji, a ostaje glavni grad BiH. I čak se teritorijalno proširuje, sjeverno na Kakanj i Vareš i zapadno na opštine Fojnica, Kiseljak i Visoko. Drugi plan, Oven-Stoltenbergov plan iz septembra ’93. godine, teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine posmatra kroz tri konstitutivne jedinice. Znači, svaka nacija po jednu konstitutivnu jedinicu, ali Sarajevo u svojim administrativnim granicama izuzev Pala, znači sa 9 opština, zadržava kao cjelovit grad, s posebnim statusom. Daje mu status glavnog grada Bosne i Hercegovine i time na izvjestan način opet otvara pitanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine kroz to pitanje glavnog grada Bosne i Hercegovine, otvara pitanje… je li… Bosne i Hercegovine kao cjeline. Sad imamo jedan međuplan u kojem srpska strana nije učestvovala, ali je vrlo važan za analizu. To je Bečko-Vašingtonski sporazum. On je iz maja ’94. godine. To je sporazum između bošnjačko-hrvatskog naroda gdje je medijator bila Amerika, ali koji je teritorijalnu organizaciju BiH uspostavio na dva entiteta. Znači, na Federaciju Bosne i Hercegovine, federaciju bošnjačkog i hrvatskog naroda, i srpski entitet. Ali i taj plan ujedno u svojoj opciji da je Sarajevo identično onako kako je Oven-Stoltenbergov plan bio, znači, jedinstven, cjelovit grad, poseban status, glavni grad BiH i dobiva još atribut glavnog grada Federacije. Na kraju imamo plan Kontakt grupe iz jula ’94. godine. Bosna i Hercegovina zadržava teritorijalnu organizaciju onakva kakva je u Vašingtonskom sporazumu, s tim da su izvršene određene teritorijalne korekcije, ali pitanje grada Sarajeva zadržava identičnost kao i u Oven-Stoltenbergovom planu i u Vašingtonskom sporazumu. Znači, cjelovit grad, nepodijeljen grad, poseban status, glavni grad BiH i glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine. Kroz sve ove planove, srpska strana je uporno, konzekventno i principijelno, praktično nudila svoja rješenja. Tu je bilo bezbroj rješenja. Sva ta rješenja su praktično ličila jaje na jaje. Ali suština je bila da Sarajevo treba da se zadrži u onakvom faktičkom stanju, kakvo je bilo vojno stanje, znači onaj glavni esencijalni dio grada u okruženju, a veze sa okolinom, odnosno sa drugim teritorijama nudile su se, znate, kroz ona rješenja – koridor, tuneli, nadvožnjaci, podvožnjaci i to u jednom pravcu.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

NOVEMBAR 1995


• Čvrste pozicije za pregovore BH delegaciji osigurali su ARBiH i HVO spremnošću da oslobode svoju zemlju ako diplomatski pokušaji ne urode plodom.
• Clinton: “SAD žele odmah okončati rat”.
• Hoće li u zajedničke institucije podijeljene bosanske države biti ubrizgano dovoljno “vezivnog tkiva”?


• U Dejtonu počeli mirovni pregovori o Bosni i Hercegovini.
• Delegacija BiH: Alija Izetbegović, Haris Silajdžić, Muhamed Šaćirbegović, Krešimir Zubak, Jadranko Prlić, Ivo Komšić, Miro Lazović
• Delegacija Hrvatske: Franjo Tuđman, Hrvoje Šarinić, Mate Granić, Gojko Šušak
• Delegacija Jugoslavije i RS: Slobodan Milošević, Miodrag Bulatović, Nikola Koljević, Momčilo Krajišnik, Aleksa Buha, Milan Milutinović.


• Ubijen izraelski premijer, Yitzak Rabin.


• Ženeva, 10. novembar 1995. Rezolucija 1019: Savjet bezbjednosti UN usvojio Rezoluciju 1019, u kojoj se zahtjeva od bosanskih Srba da odmah omoguće UNHCR-u, ICRC-u i drugim međunarodnim organizacijama, prilaz Srebrenici, Žepi i Banja Luci, da bi se ispitalo šta je sa ljudima koji se vode kao nestali; takođe se zahtijeva da se službenicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta omogući pristup svim zatočenim licima i da ih sve registruju; Savjet bezbjednosti zahtijeva od svih država da u potpunosti sarađuju sa istražiteljima Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.


• Dejton, mirovni pregovori: Član bh delegacije, Krešimir Zubak, protestvuje na predočene mape, tvrdeći da je bio površno informisan. Po tim mapama, Bosanska Posavina ostaje izvan područja Federacije.


• William Perry, američki ministar odbrane: “Rusi moraju slušati naređenja američkog generala ili će biti prinuđeni da povuku svoje snage.”
• Pavel Grachev, ruski ministar odbrane: “Rusi traže pravo veta, na svako naređenje američkog komandanta, Georgea Joulwana."


• Dejton, mirovni pregovori: Zubak podnio ostavku, umjesto potpisivanja mirovnog plana.
• Američke trupe u Njemačkoj spremne za pokret.


• Dejton, mirovni pregovori: Ministar spoljnih poslova BiH, Muhamed Šaćirbegović, dao ostavku.


• Potpisan Mirovni sporazum u Dejtonu: BiH kao cjelovita država, sa dva entiteta i zajedničkim institucijama. Sarajevo ostaje nepodijeljeno. Dogovoreno izručenje ratnih zločinaca.


• Pariz će biti mjesto potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Slobodan Milošević nagrađen skidanjem sankcija.


• Istovremeno skidanje sankcija Jugoslaviji i dizanje embarga na oružje BiH.


• Dio UNPROFOR-a će se povući, a drugi dio snaga UN-a, prefarbati opremu i ući u sastav NATO snaga, pod imenom IFOR.
• Radovan Karadžić, poruka NATO-u: “Ako me pokušate uhapsiti, bićete pobijeni!”


• Američki komandant George Joulwan, koji će komandovati IFOR-om u Bosni: “Pred nama je samo jedan izbor, Uspjeti!”


• Ivo Komšić, član BH delegacije u Dejtonu: "Milošević je radije žrtvovao Sarajevo, nego da ide u reintegraciju BiH, jer Sarajevo kao distrikt je početak reintegracije." Milošević je rekao bh delegaciji: “Vi ste zaslužili da to bude vaš grad.”
• Chirac traži garancije bezbjednosti za srpsko stanovništvo u Sarajevu.

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA