PREDSTAVE SE IGRAJU U LEDENIM DVORANAMA // 03. 1995.
VLADO JOKANOVIĆ // GLUMAC
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Mart 1995

Vlado Jokanović
Glumac
PREDSTAVE SE IGRAJU U LEDENIM DVORANAMA

‘Te dvije, tri pećice zaista nisu mogle zagrijati dvoranu Kamernog teatra, tako da smo niz predstava, ili ako hoćete najveći dio predstava igrali u dvorani u kojoj je bilo negdje oko 0 stepeni Celzijusa. Zanimljivo je to da to publici nije smetalo. Publika je sjedila u zimskim kaputima. Nama je u scenskom prostoru bilo čak i nekako toplije. Jer, moram da kažem da čovjek na pozornici pred gledaocima često puta zaboravlja na svoje privatne funkcije, jednostavno mu više nije hladno. Mi smo se kretali, a publika je sjedila po sat i po. Ja sam imao jednu priliku da izađem u foaje, prije početka predstave i da publici kažem, otprilike ovako: U dvorani je toliko stepeni, da li želite da vam igramo predstavu ili ne. Vjerujte da niko nije otišao, da su svi kazali, molim vas igrajte predstavu. To su bili veliki trenuci. Zaista je impozantno, impresivno, divno, kada se nađete oči u oči sa gledalištem, koje je na kraju krajeva u istoj životnoj opasnosti bilo da bi došlo na predstavu, i u istoj životnoj opasnosti da ode sa predstave svojim kućama. Mi smo jednostavno bili na neki način zajednički osuđenici. I mi koji smo morali doći da igramo predstavu i publika koja je došla da je gleda. Mi smo zajednički igrali taj sarajevski rulet. Ruski rulet, ili ako hoćete dance macabre, tu igru sa smrću.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

MART 1995


• 1. mart proglašen za Dan nezavisnosti BiH, odlukom Skupštine RBiH.
• Sarajevo: od Skenderije do Elektroprivrede, tramvaje će pratiti transporter UN radi zaštite. Antisnajperska zaštita je u pripravnosti, raspoređena po visokim zgradama da bi imali pregled nad ulicama i brdima.


• Švedsko Kraljevsko pozorište uvodi grijanje u Narodno pozorište.


• Srbija odbila mirovni plan, koji su predložile velike sile, a zahtijevaju da im se skinu sankcije.


• Bosanski Srbi gađaju avione iz automatskog oružja. Osoblje UNPROFOR-a, sve češće odbija da leti za Sarajevo.
• Engleski parlament: Jedan od laburista optužio bivšeg glavnokomandujućeg UNPROFOR-a, generala Michaela Rosea, da je primio mito od Srba /dobio je i sliku od komandanta vojske bosanskih Srba, Ratka Mladića, na oproštaju/, a da je zauzvrat dao povjerljive NATO podatke o rasporedu letenja NATO aviona.


• Sarajevski tramvaj: Antisnajperski timovi će biti raspoređeni od Elektroprivrede do Marijin Dvora. U blizini će se nalaziti sanitetsko vozilo UN, za povrijeđene.
• Antisnajperski timovi pokrivaju kritične dionice tramvajske pruge.

• Portparol UN, Aleksei Ivanko: “Čini se da antisnajperski sporazum iz '94. ne vrijedi ni papira na kom je napisan.”
• Richard Holbrooke, u Zagrebu sa Tuđmanom, Šuškom, Granićem, vrši pritisak na Hrvate da promijene odluku o povlačenju UN iz Hrvatske.
• Bihać: vreća brašna košta od 450-500 DM, a čokolada od 7-9 DM.


• Komanda UN, za sektor Sarajevo, uspostavlja pasivnu i aktivnu zaštitu. Prave se planovi za postavljanje kontejnera na najrizičnije raskrsnice i zastora na obali Miljacke, koji bi smanjili vidljivost snajperima. Jedna od ideja je postavljanje betonske ploče na tramvaje, za zaštitu od snajpera..
• Pojavilo se alpsko mlijeko u mljekarama.


• Odluku o pomjeranju časovnika, radi prelaska na ljetno računanje vremena, ubuduće će donositi ministar za izbjeglice i socijalnu skrb, a ne Vlada kao prije. Ljetno računanje vremena počinje u posljednjoj nedjelji marta i prvoj nedjelji aprila.
• Uspostava tramvajskog saobraćaja je samo privid uspješne misije UNPROFOR-a. To je političko pitanje. Uspostavljena je Komisija za bezbjednost tramvajskog saobraćaja.


• Na aukciji u Londonu, 16. marta, naći će se pramen Napoleonove kose, kao i pramen kose vojvode od Wellingtona. Vojvoda je dobio bitku kod Vaterloa 1815. godine i njegov pramen kose je 200 funti. Napoleon je izgubio bitku kod Vaterloa i njegov pramen je 1.500 funti.


• Od zatvaranja puta preko aerodroma, cijene na pijacama rastu. Na pijaci ono što je jeftinije kupuje onaj ko je brži i ko ima sitan novac.
• Akashi prenio poruku komandanta vojske bosanskih Srba, Ratka Mladića: “Za svakog ubijenog Srbina, srpska strana će zatvoriti prilaze Sarajevu, na 30 dana”, a povodom ubijene djece na Grbavici.


• Transport tereta kroz BiH: survao se kamion u Neretvu, sa 23 tone boje. Ratna situacija utiče na to da se teret može nekontrolisano prevoziti po ovoj teritoriji.


• Srbi pucali na UN kod Goražda. NATO avioni kružili cijelo vrijeme napada u trajanju od 4 sata. UN nisu zatražile, direktno, borbeno uplitanje avijacije.


• Bosanski Srbi gađaju Igmanski put. Izvještaj UN: Mitraljez iz kog gađaju Srbi nalazi se u centru Ilidže, pa ga je nemoguće izolovati bez opasnosti po civile.
• Ukinuti letovi za Split.


• Centralistička koncepcija UN raspada se sa jedinstvenom komandom za bivšu Jugoslaviju - raspala se na nekoliko manjih i situaciji odgovarajućih dijelova.
• Beograd optužuje Georgea Sorosa da je agent CIA-e, da regrutuje mlade, indoktrinira ih, zatim ih vraća da služe stranim interesima.
• UNPROFOR predlaže da se u cilju zaštite građana Sarajeva postavi 150-200 kontejnera na tri nivoa. Gradska Vlada odbila ovaj predlog, jer je to novi Berlinski zid.


• Masakr u centru Tuzle: 19 ubijenih, više desetina ranjenih.
• “Herkules” sletio na Sarajevski aerodrom.


• Ponovo granatirana Tuzla.


• UNPROFOR se sastao sa sukobljenim stranama i dobio uvjeravanja da avioni UN neće biti meta napada. Nadaju se da će taj usmeni dogovor zadovoljiti i umiriti pilote UN.


• Ultimatum UN-a Srbima da vrate dio otetog oružja, a dio unište. UNPROFOR smatra da je oteti minobacač sa tragovima blata i snijega bio korišten za vojno vježbanje. Tokom posjete UN, Srbi zavarili dijelove topa.
• Muhamed Filipović, lider jedne od opozicionih partija BiH, u posjeti Beogradu. Susreo se sa Slobodanom Miloševićem, koji nije spreman priznati BiH.


• Televizijska stanica bosanskih Srba, “Srna”: “Radovan Karadžić će objaviti trenutni prekid rata, ako se ABiH povuče na položaje od 24. decembra, kada je potpisan sporazum o prekidu vatre.”


• Radovan Karadžić proglasio mobilizaciju.
• Produžen mandat UN u BiH do 30. novembra.


• Radovan Karadžić se pojavio u uniformi, nakon poraza srpskih snaga na Majevici. Uputio poziv na pregovore. Poslao pismo SAD, Rusiji, Britaniji, Francuskoj, Boutrosu Ghaliu, u kom traži trenutnu obustavu oslobađajućih akcija ABiH. U slučaju nastavka sukoba, doći će do balkanskog rata.
• Owen, u intervjuu BBC-u: “Strane moramo okupiti oko pregovaračkog stola ili će biti žestoki rat, u razmjerama kakve nismo vidjeli.”


• Austrija uvela vize za Bosance: protest Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

Pozorišta

“Kamerni teatar 55” nalazi se u granatiranoj zgradi u glavnoj ulici, Maršala Tita 55. Gledalište je jedno od najsigurnijih mjesta u gradu. Svaki dan u 13.00 (vrijeme određeno teškoćama kretanja po gradu koji je noću neosvijetljen) održava se predstava, promocija nove banke, knjiga, novina ili komemoracija nekog značajnijeg događaja… Ponekad se održi i koktel na kome se služi humanitarna pomoć. Kosa je najpopularniji hit.

KULTURNI OPSTANAK

Sarajevo je jedinstven grad na planeti. To je mjesto gdje je civilizacija razorena namjernim nasiljem.
Ali, Sarajevo je i simbol odbrane građana, mjesto u kome se na nasilje odgovora tolerancijom, na fašizam umjetnošću i kulturom, na razaranje ponovnom gradnjom, na smrt humorom, na provalu ruralne kulture urbanom kulturom, na teror upornim održavanjem normalnog života u gradu. Sarajevo je lišeno građanskih, egzistencijalnih i socijalnih prava. Bilo je lišeno prava na život. Sve ono što čini normalno urbano življenje bilo je oduzeto Sarajevu i njegovim stanovnicima, oduzeto je sve što se moglo uzeti, sve osim prava na opstanak održavanjem prava na kulturu.
Ali usred svog tog razaranja i umiranja, rađaju se djeca, slave rođendani, prave svadbe. U gradu okruženom smrtonosnim krugom primitivizma otvaraju se izložbe, snimaju filmovi, organizuju festivali, izvode pozorišne drame i mjuzikli.
Sarajevo živi postkataklizmu. To je slika civilizacije koja izranja iz kataklizme, praveći nešto iz ničega, šaljući poruke za budućnost. Ne zato što je budućnost neizbježno i budućnost ratova i katastrofa, nego zato što ljudi stare i rađaju se u svijetu koji je sve nesigurniji.
Sve što je ostalo pod ruševinama Sarajeva, sve ono što je preživjelo granatiranje naše civilizacije jeste duh kulturnog opstanka. Rekonstrukcija tog duha, duh Sarajeva mora početi – sada. Inače – Sarajevo će postati groblje principa multietičnosti i ljudskih prava.

Kamerni teatar 55

U periodu od 1. januara do jeseni 1993. Kamerni teatar 55 je bio domaćin 431 događaja – od pozorišnih predstava do mjuzikla i rok koncerata. Iako je tokom rata zgrada pogođena nekoliko puta, Sarajlije tvrde da je to jedno od najsigurnijih mjesta u gradu. Dvaput sedmično izvodi se “Kosa”, ali se mogu vidjeti i neke predratne predstave Šekspirovih djela. Predstave počinju u jedan popodne zbog policijskog sata.
Kamerni teatar je, takođe, mjesto gdje se promovišu nove firme, banke i političke partije, izložbe konceptualne umjetnosti, fotografije, lokalne proslave, a možete naići i na koktel – spremljen od humanitarne pomoći.
Direktor pozorišta je Nermin Tulić, glumac koji je izgubio obje noge prilikom granatiranja.

Vladimir Jokanović
Rođen u Doboju, 1929. godine, dolazi u Sarajevo poslije završetka II svjetskog rata, gdje i diplomira na Filozofskom fakultetu. Radio je kao urednik, glumac i reditelj na radiju. 37 godina je bio vezan za sarajevsko Narodno pozorište. Igrao je 200 uloga i režirao nekoliko predstava. Jedan je od najstarijih glumaca u Sarajevu danas. Igrao je Hamleta, Macdafa u “Magbetu”, Brutusa u “Juliju Cezaru”.

OPSADA
Igrao je u “Tvrđavi” u Narodnom pozorištu, 1993. Kao i u nekoliko performansa u Kamernom teatru 55, čiji je član od 1994. godine.

Ako postoji život poslije života, u kom biste se obliku vratili?
Kao ja.

Kako biste opisali savršenu sreću?
Ne postoji. I bilo bi strašno dosadno.

Šta je vaš najveći gubitak?
Hvala Bogu, nije se dogodio.

Šta je vaš najveći dobitak?
Zdrav razum, uopšte zdravlje.

Kad i gdje ste bili najsrećniji?
U vrijeme ljetovanja na Hvaru, sa porodicom.

Koje su vaše izgubljene iluzije?
Bolji poredak stvari, u kome je glumac centralna ličnost predstave.

Opišite svoj dan i posao.
Probe, predstave, razmišljanje, učenje tekstova.

Sarajevo?
Dragi nesretni grad, bez svojih pametnih i talentovanih ljudi.

Koje riječi više ne koristite?
Mir.

Po vašem mišljenju, da li je moral vrlina?
Da, ali ne u teološkom značenju.

Gdje biste voljeli da živite?
U Sarajevu zauvijek. Povremeno u svijetu.

Kako ste preživjeli?
Radeći.

Čega se plašite?
Nerada, duhovne praznine.

Da li prošlost postoji za vas?
Da, kao tradicija, ne kao mit.

Ovo je kraj civilizacije. Kako će izgledati slijedeća?
Biće to mračna budućnost.

Možete li nam dati recept za mentalno zdravlje?
Rad, rad i ništa do rad.

Kako želite da umrete?
Bezbolno.

Trebate li nadu da biste preživjeli?
Bez sumnje.

Kako je izgledala ’92, kako ’93, kako ’94?
Sve su bile strašne.

Kako biste nazvali ovaj period svog života?
Jesen, najbolje doba godine.

Vaša poruka s kraja svijeta, iz zemlje posljednjih stvari?
Volite se, ljudi!

Volite li život i šta je život uopšte?
Da! Život je san!

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA