POLICIJSKI SAT SE NE POŠTUJE // 07. 1994.
AMRA ZULFIKARPAŠIĆ // DIZAJNER
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Juli 1994

Amra Zulfikarpašić
Dizajner
POLICIJSKI SAT SE NE POŠTUJE

‘A kad je policijski vi jednostavno ne možete ostati do 10. Ako ostanete do 10, niste ništa doživjeli, niste nigdje bili. Ako ostanete iza 10, onda vam se može desiti da vas uhvati milicija, a ako ostanete do 5 onda je to naporno, jer ste mršavi, neuhranjeni i svakako ne možete izdržati cijelu noć da ne spavate do 5 sati. Tako da sam ja pribjegavala raznim trikovima. Skinem cipele, gledam gdje milicija stoji, na kojem kraju ulice i onda polako se provlačim. Tako da sam uspjela nekoliko puta da se provučem. Jedno vrijeme sam imala čak dozvolu za noćno kretanje, ali ta dozvola za noćno kretanje vam ničemu ne služi, obzirom da niko od vaših prijatelja nema tu dozvolu. Pa onda sam par puta se našla na ulici u dva sata noću, mrkli mrak. I onda sam se pitala, što će ta dozvola uopšte meni da ja sama hodam. Onda sam je brzo poderala da nikad više to ne uradim. Tako da te uspomene sa policijskim satom su odlične, jer ja sam stanovala tačno preko puta Stanice milicije. I uvijek je bio problem da ovu drugu miliciju iz drugih stanica nekako prođem, da bih došla pred svoju kuću, gdje me normalno čekala milicija. I uvijek su govorili… komšinice, uhapsićemo te jednog dana. A ja sam govorila… što, pa ja sam dobar građanin, što ćete me uhapsiti? Kaže on… pa policijski je sat, ja kažem… otkad, nikad čula nisam.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

JULI 1993


• Povodom mirovnog plana za BiH, lord Owen izjavio: “Ovom podjelom Muslimani će dobiti ne 10% teritorija koje sada kontrolišu, nego više nego što očekuju.”
• Američki marinci, njih 300, smještaju se u Makedoniju.
• Štrajk glađu u Skupštini grada.


• Vlada veliko interesovanje javnosti u vezi sa odlascima konvoja.
• Jean Cote naimenovan za novog glavnokomandujućeg UN trupa.
• Osnovan Koordinacioni odbor domovinskih zajednica Hrvata. Dr Ante Kovačević izjavio tim povodom: “Svi koji žele braniti cjelovitu BiH su dobrodošli.”


• Vuk i Danica Drašković, vođe opozicije u Beogradu, u zatvoru. Vuk Drašković štrajkuje glađu u znak protesta.
• Od Splita do Sarajeva postavljeno bezbroj barikada. Obavljanje humanitarne misije je nemoguće.
• GLAD u Sarajevu. Bašte i balkoni jedini izvor hrane.
• Izjava jednog sarajevskog glumca: “Sire, glumci umiru! Na sceni se ponašam kao da sam sit, ali igraćemo i dalje i ako na sceni budu dva odra na kojima stvarno glumci budu umirali.”


• Rusi se povukli sa Kube, na koju su stigli 1962. godine.
• Štrajkači glađu u Skupštini grada dnevno gube 1-3 kg.


• Sarajevo GRAD PAKLA.


• Iako nema nafte, još uvijek se emituju TV dnevnik i Vijesti.
• Gotovo obustavljen rad u bolnicama. Nema dijagnostike, doktori preskaču pretrage prije operacije. Agregati, i kad ima nafte, ne mogu obezbijediti rad medicinskih aparata.
• Lord Owen poziva Vladu BiH i predsjednika Predsjedništva, Aliju Izetbegovića, da što prije pristupe dogovoru o podjeli zemlje.


• Predsjedništvo Skupštine grada okončalo štrajk glađu pod pritiskom ljekara i apela javnosti. Po prestanku štrajka, izjavili su: “Uslovi nisu ispunjeni, ali mi smo prekinuli.”
• Cijene na pijacama: Ulje - 30 DM. 1 kg.brašna -10 DM. ili 2 kutije cigareta.


• Stopirani konvoji za izlazak iz grada.
• Oslobođen bračni par Drašković iz zatvora, uz posjetu lorda Owena koji je to i najavio Slobodanu Miloševiću.
• Konstruktor Josip Nose napravio regulator za plin.


• Susan Sontag stigla u Sarajevo, da režira predstavu “Čekajući Godoa”.


• U BiH stiže novih 8.000 UN vojnika.


• Objavljen Dnevnik sarajevske djevojčice Zlate Filipović.


• Promovisan slogan sezone, mjeseci, godina, opsade: “Sa cigaretom nikad nisi sam”.


• Čuveni lovac na nacističke zločince, Simon Wiesenthal, uputio apel bivšim logorašima i članovima pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu : “Dignite glas protiv barbarstva i brutalnosti u Bosni.”


• Ženeva, 27. juli 1993. U Ženevi, nastavljena mirovna konferencija o BiH. Učesnici: Alija Izetbegović, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman, Mate Boban, Radovan Karadžić. Kopredsjednici: Lord David Owen i Thorvald Stoltenberg.


• Nova pravila: Sarajevska porodilja mora donijeti u bolnicu u vrijeme poroda: čaršaf, pelene, sapun, vodu. Odmah po porodu porodilja ide kući.
• Humanitarno društvo “Caritas” hoće svoje humanitarne avione, traže status UNHCR-a.


• Mirovni pregovori u Ženevi: Potpisan prekid vatre i slobodan prolaz konvoja sa humanitarnom pomoći, uz nenapadanje pripadnika UNPROFOR-a.
• Vojska bosanskih Srba napala UN trupe, ali zračni udari su izostali.
• Ženeva, 30. juli 1993. U Ženevi, na mirovnim pregovorima, Izetbegović, Karadžić i Boban, naredili prekid ratnih dejstava. Dogovoreno da se svaki dan na Sarajevskom aerodromu sastaju komandanti vojnih snaga, zajedno sa komandantima UNPROFOR-a. Owen i Stoltenberg ponudili novi kompromisni mirovni plan za BiH. Po ovom planu trebalo bi državu podijeliti na tri republike, ali bez etničkih obilježja, koje bi bile pod labavom federalnom kontrolom.


• Ženeva: BiH ostaje država u postojećim granicama, sa tri republike koje nisu formirane isključivo na nacionalnoj osnovi.
• SAD traže podršku Francuske i Velike Britanije za vazdušne udare za skidanje opsade Sarajeva.

Moderni Sarajlija

On mora da ima, i to na vidljivom mjestu, barem jednu akreditaciju, u stvari komad papira s njegovom fotografijom. Pripazite – akreditacija je zakon u opsjednutom gradu, dokaz da pripadate nekom, nešto što vas čini važnim. Oni s lokalnim ID samo su drugorazredni građani. Tako moderni Sarajlija ima akreditaciju, oružje, dobra kola i kompletnu uniformu. Na vlasnika pancira gleda se s poštovanjem. Onaj ko nema uniformu taj u desnoj ruci ima sjekiru za sječu stabala a na lijevom ramenu niz kanistera. Njegova slika bila bi potpuna sa zaštitnom maskom.
Moderna Sarajka siječe drva, nosi humanitarnu pomoć i manje kanistere s vodom, ne ide kod frizera niti kod kozmetičara. Ona je vitka i brzo trči. Djevojke obavezno posjećuju mjesta gdje se dijeli humanitarna pomoć. One po brojevima znaju koji su humanitarni paketići najbolji. Ustaju rano da idu po vodu, posjećuju groblja da bi nakupile drva i pozdravljaju nove mlade izbjeglice. Mnoge imaju zlatne ili srebrne ljiljane kao naušnice, broševe ili privjeske.
Sarajevo je grad vitkih ljudi. Njegovi stanovnici bi mogli biti autori najsavremenijih dijeta. Niko više nije debeo. Jedino što vam je potrebno jeste da imate grad pod opsadom – tu je tajna dobre linije. Svako nosi odjeću iz mlađih dana. Sarajlije su izgubile oko četiri hiljade tona (400.000 građana izgubili su oko 10 kilograma svaki). Oni se pozdravljaju sa ČUVAJ SE!

Iskustvo opstanka

Tokom dvije godine rata Sarajevo se stabilizovalo unutar svog postkataklizmičnog okruženja. Postalo je novi grad s novim načinom i filozofijom življenja. 2.000-4.000 granata koje dnevno padaju na i u urbani krajolik donijele su razaranje, ali i drugi uvid u razumijevanje humanosti; odgovor na pitanje kako pojedinci mogu stvoriti zajedništvo bez ičega, i kako ova posebna zajednica u Sarajevu može stvoriti novu duštvenu grupu za 21. vijek. Pojavila se nova filozofija u Sarajevu. Zove se Opstanak. To je filozofija nastala kao odgovor na teror, način osvajanja slobode pridržavajući se osnova humanosti. Kultura, kreativnost, tolerancija, jasnoća uma, nedostatak straha. Humor i inovativnost su se integrisali u svaki dio života. Čak bez hardwarea zgrada, vode, struje ili gasa, Sarajevo nije postalo mrtav grad. On je ustvari – i uprkos svemu –proizveo software koji je potreban svijetu.
Sarajevo je postalo samoodrživ model kako urbana struktura može preživjeti modernu kataklizmu. Doba varšavskog geta je ušlo u istoriju. Opsada Lenjingrada je gotovo zaboravljena. Opsada Sarajeva, njegovih 900 dana pod opsadom, prevazišla je sve horore koje smo vidjeli u dokumentarcima i čitali u istorijskim knjigama. Sudbina Sarajeva, njegov život iz dana u dan, postalo je nešto što smo vidjeli samo u filmovima naučne fantastike. Sarajevski Dan poslije pokazuje da grad drži sva umijeća i znanje potrebno da se odgovori na najveći stepen promjene u životu, koristeći ljudske instinkte i zadržavajući ideale humanosti na praktičnom nivou. Znanje i umijeća koje je Sarajevo sakupilo je znanje koje je potrebno ostatku svijeta u pripremi za 21. vijek. Sve je moguće. Živeći od nasušne potrebe Sarajevo ne koristi pesticide ili stvara zagađenje. Postao je najzeleniji grad na planeti. Cijeli grad nastoji da shvati Novo doba i njegove ciljeve zdravlja, ekologije, poljoprivredne svijesti, reciklaže i samoodrživosti. Ali ovaj savršeni model opstanka može se realizovati samo uz podršku međunarodne zajednice. Sarajevu je potrebna tehnologija, edukacija i kulturna informacija ostatka svijeta. Svijetu je potrebno sarajevsko iskustvo opstanka.

Amra Zulfikarpašić
Rođena 26. maja 1946. u Sarajevu. Diplomirala grafički dizajn, na Likovnoj akademiji. Radila u marketinškoj agenciji izdavačke kuće “Oslobođenje”, 14 godina. Učestvovala u brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Primila mnogo nagrada. Ima svoj studio.

OPSADA
Radila na projektu “Bomba od želea”, priredila samostalne izložbe “Otvaranje paketa”, “Dizajn znači opstanak”. Bila umjetnički direktor “Muzeja umjetnosti opstanka”. Radila propagandnu kampanju za izgradnju i rekonstrukciju Kliničkog centra u Sarajevu. Dizajnirala novine, predstave, propagandne materijale, postere, pisala za američke novine “Virginia Pilot” o životu u Sarajevu.

Ako postoji život poslije života, u kom biste se obliku vratili?
Kao savršeno ljudsko biće.

Kako biste opisali savršenu sreću?
Sjećam se toga kao da je juče bilo.

Šta je vaš najveći gubitak?
Ubijeni, silovani, protjerani Bosanci.

Šta je vaš najveći dobitak?
Čekam to nestrpljivo.

Kad i gdje ste bili najsrećniji?
Misliti o sreći je bio moj omiljeni psihološki tretman tokom rata. Čini mi se da sam bila često srećna.

Koje su vaše izgubljene iluzije?
Mislila sam da je fašizam nestao zauvijek.

Opišite svoj dan i posao.
Sretna sam što nemam svakodnevnu šemu.

Sarajevo?
Moja ljubav!

Koje riječi više ne koristite?
Bratstvo i jedinstvo.

Po vašem mišljenju, da li je moral vrlina?
Imam moj moral.

Gdje biste voljeli da živite?
Živim gdje sam uvijek htjela da živim, u Sarajevu.

Kako ste preživjeli?
Borba nema kraja.

Čega se plašite?
Bolesti i slabosti.

Da li prošlost postoji za vas?
Moja prošlost je moj materijal za sretnu budućnost.

Ovo je kraj civilizacije. Kako će izgledati slijedeća?
Ako bude nastala na osnovama ove, biće siromašna.

Možete li nam dati recept za mentalno zdravlje?
Ne dajem recepte za kolače, jer ih ne znam praviti.

Kako želite da umrete?
Bilo bi dobro umrijeti prirodnom smrću, ako to oni dozvole.

Trebate li nadu da biste preživjeli?
Nikad se ne odvajam od nade, mog životnog pratioca.

Kako je izgledala ’92, kako ’93, kako ’94?
Najvažnije godine mog života.

Kako biste nazvali ovaj period svog života?
Godine opasnog življenja.

Vaša poruka s kraja svijeta, iz zemlje posljednjih stvari?
Ne kupujte kuće – izgoriće, ne držite novac u bankama – izgubićete ga; ne osnivajte kompanije – oduzeće vam ih. Jedino znanje i iskustvo ne mogu da vam uzmu – to je stvarni kapital.

Volite li život i šta je život uopšte?
Srećna sam da sam živa, iako su mi šanse da preživim male.

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA