OTVORENO SAVJETOVALIŠTE ZA POST-TRAUMATSKI SINDROM // 06. 1994.
EDITA SAMOUK // GRAĐANIN
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Juni 1994

Edita Samouk
Građanin
OTVORENO SAVJETOVALIŠTE ZA POST-TRAUMATSKI SINDROM

‘1994. godine bila sam član Udruženja “Marie Stopes International”. Učlanila sam se iz razloga toga što sam u tom periodu težila ka nekoj promjeni. Željela sam da upoznam neke nove ljude i to sam pokušavala da uradim u toj organizaciji. U periodu kada sam bila član organizacije “Marie Stopes International”, uglavnom se raspravljalo o trenutnoj problematici života, odnosno o problematici života u ratu.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

JUNI 1994


• Krešimir Zubak postao predsjednik BH Federacije. Završeno zasjedanje ustavotvorne Skupštine BiH.
• Izmjena optužnice protiv kriminalaca u gradu: “protivljenje pretpostavljenom”, umjesto “vojna pobuna”. Vojni tužilac, Ismet Mehić, kaže da će se tako smiriti tenzije u gradu.
• Održana modna revija “Back to no future”.


• BH delegacija ne putuje u Ženevu na mirovne pregovore, jer se bosanski Srbi nisu povukli 3 km. od Goražda.


• Savez pisaca Rusije dao nagradu “Mihail Solohov” Radovanu Karadžiću za njegov pjesnički rad.
• Bob Dole, lider američkih republikanaca, stigao u Sarajevo.


• Mirovni pregovori u Ženevi: potpisan prekid vatre.


• Sarajlije vodu dobijaju noću, zbog smanjene potrošnje struje.


• BH planinarska ekspedicija, na čelu sa Muhamedom Gafićem, osvojila Mont Blanc 8. juna, u 15 sati.


• Američki Kongres protiv Clintona: Kongres traži od predsjednika jednostrano dizanje embarga na oružje za Bosnu.


• Larry Hollingworth, britanski humanitarni radnik, postao vitez. On je potpuno sam, bez zaštite, išao ispred prvog kamiona u konvoju sa humanitarnom pomoći.


• U zgradi zapaljene Nacionalne biblioteke odsviran Mozartov “Requiem”. Dirigovao Zubin Mehta, pjevao Carreras odajući poštu poginulim Sarajlijama i poginulim širom BiH.


• Snajperski incident - putnik ranjen u tramvaju kod hotela “Holiday inn”. UN transporter, koji štiti tramvaje, nije reagovao i povukao se. Došao je drugi transporter i zaklonio tramvaj.


• Skulptor Alma Suljević gradi “Kentaure” na željeznoj osnovi spaljenog tramvaja.


• Haris Silajdžić imenovan za predsjednika Federacije BiH, a Jadranko Prlić, iz reda Hrvata, za njegovog zamjenika.
• Sarajlije idu na kurseve stranih jezika. “Interlingua servis” radi kroz cijelu opsadu.


• NATO spreman poslati 50 000 vojnika za implementaciju dogovora, ukoliko dogovor bude postignut u Ženevi.
• Humanitarna organizacija “The Marie Stopes International” otvorila savjetovalište za “posttraumatski sindrom”. Žene izglasale aerobik kao najpoželjniju terapiju.

Moderni Sarajlija

On mora da ima, i to na vidljivom mjestu, barem jednu akreditaciju, u stvari komad papira s njegovom fotografijom. Pripazite – akreditacija je zakon u opsjednutom gradu, dokaz da pripadate nekom, nešto što vas čini važnim. Oni s lokalnim ID samo su drugorazredni građani. Tako moderni Sarajlija ima akreditaciju, oružje, dobra kola i kompletnu uniformu. Na vlasnika pancira gleda se s poštovanjem. Onaj ko nema uniformu taj u desnoj ruci ima sjekiru za sječu stabala a na lijevom ramenu niz kanistera. Njegova slika bila bi potpuna sa zaštitnom maskom.
Moderna Sarajka siječe drva, nosi humanitarnu pomoć i manje kanistere s vodom, ne ide kod frizera niti kod kozmetičara. Ona je vitka i brzo trči. Djevojke obavezno posjećuju mjesta gdje se dijeli humanitarna pomoć. One po brojevima znaju koji su humanitarni paketići najbolji. Ustaju rano da idu po vodu, posjećuju groblja da bi nakupile drva i pozdravljaju nove mlade izbjeglice. Mnoge imaju zlatne ili srebrne ljiljane kao naušnice, broševe ili privjeske.
Sarajevo je grad vitkih ljudi. Njegovi stanovnici bi mogli biti autori najsavremenijih dijeta. Niko više nije debeo. Jedino što vam je potrebno jeste da imate grad pod opsadom – tu je tajna dobre linije. Svako nosi odjeću iz mlađih dana. Sarajlije su izgubile oko četiri hiljade tona (400.000 građana izgubili su oko 10 kilograma svaki). Oni se pozdravljaju sa ČUVAJ SE!

Opstanak umjetnosti i filozofije u Sarajevu

Nakon dvije i po ratne godine naš grad se stabilizovao. Stvorili smo novi grad, novi način života i novu filozofiju življenja u postkataklizmičnom okruženju. 2.000 granata koje dnevno padaju na grad donijele su razaranje, krađu, crno tržište, smrt. Rat je razorio hardware civilizacije – zgrade, vodu, struju, gasovod. Međutim, Sarajevo nije umrlo. Pod ovom destrukcijom postoji tanka linija čistoće. Ljudi rade uprkos teroru i nestašici da bi održali bazične elemente ovog društva i zajednice.
Opstali smo jer smo integrisali humor i inovativost u svaki dio našeg života. Svojstva humanosti postala su očita, isto kao hrana i voda, i još suptilnije, zajednica i umjetnost. Umjetnost je značajno ojačala našu duhovnu snagu, čak i u nezamislivim uvjetima. Sve umjetničke forme, modeli, tehnike, nove i stare, bile su važne tokom svih nivoa opstanka, čak fundamentalne. Kreativnost nam je pružila mentalnu slobodu, što je zauzvrat potaklo duh tolerancije i multikulture. Sa ovim obnovljenim etičkim pristupom prema življenju, naš um se razbistrio i mi smo se ponovo osjetili ljudskim bićima sposobnim za emocije.
Sarajevo je primjer oslobađanja. Naša sposobnost da izađemo iz ničega je slika ogledala fizičke teorije Stevena Hawkinga – dezintegracija zvijezda stvara pojavu ničega, ali u tom ničemu je crna rupa, izlaz.
Opsada koju je iskusilo Sarajevo desiće se i negdje drugo u svijetu u 21. vijeku. Sarajevo je primjer nade za budućnost, samoodrživ model kako urbana sredina može preživjeti modernu kataklizmu. Znanje i umijeće prikupljeni tokom opsade imaju potencijal da inspirišu i pripreme svijet za 21. vijek.
Sve je moguće. Opstajući na goloj potrebi, Sarajevo više ne koristi pesticide niti stvara zagađenja. Mi ostvarujemo američke ciljeve Novog doba – zdravlja, ekologije, organske hrane, reciklaže, samoodrživosti. Ali savršen model opstanka može se realizovati samo kroz podršku međunarodne zajednice. Sarajevu je potrebna tehnologija, edukacija i informacije iz kuture iz ostatka svijeta. A svijetu je potrebno iskustvo i znanje Sarajeva. Spremni smo da se okonča ova izolacija i počne ova razmjena.

Festival Beba Univerzum
Ljeto 1944, Sarajevo

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA