MOZARTOV REKVIJEM U VIJEĆNICI // 06. 1994.
BEHIJA ZLATAR // INSTITUT ZA ISTORIJU
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Juni 1994

Behija Zlatar
Institut za istoriju
MOCARTOV REKVIJEM U VIJEĆNICI

‘Kada je maestro Mehta došao sa aerodroma u Holiday, želio je odmah da ode u pozorište i da vidi naš orkestar i hor. I kad je čuo prve taktove, bio je oduševljen sa njima. I to je ono, što mene isto tako posebno raduje, što u gradu imamo tako vrsne umjetnike, koji su mogli da izvedu jedno čuveno Mocartovo djelo sa maestrom Mehtom.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

JUNI 1994


• Krešimir Zubak postao predsjednik BH Federacije. Završeno zasjedanje ustavotvorne Skupštine BiH.
• Izmjena optužnice protiv kriminalaca u gradu: “protivljenje pretpostavljenom”, umjesto “vojna pobuna”. Vojni tužilac, Ismet Mehić, kaže da će se tako smiriti tenzije u gradu.
• Održana modna revija “Back to no future”.


• BH delegacija ne putuje u Ženevu na mirovne pregovore, jer se bosanski Srbi nisu povukli 3 km. od Goražda.


• Savez pisaca Rusije dao nagradu “Mihail Solohov” Radovanu Karadžiću za njegov pjesnički rad.
• Bob Dole, lider američkih republikanaca, stigao u Sarajevo.


• Mirovni pregovori u Ženevi: potpisan prekid vatre.


• Sarajlije vodu dobijaju noću, zbog smanjene potrošnje struje.


• BH planinarska ekspedicija, na čelu sa Muhamedom Gafićem, osvojila Mont Blanc 8. juna, u 15 sati.


• Američki Kongres protiv Clintona: Kongres traži od predsjednika jednostrano dizanje embarga na oružje za Bosnu.


• Larry Hollingworth, britanski humanitarni radnik, postao vitez. On je potpuno sam, bez zaštite, išao ispred prvog kamiona u konvoju sa humanitarnom pomoći.


• U zgradi zapaljene Nacionalne biblioteke odsviran Mozartov “Requiem”. Dirigovao Zubin Mehta, pjevao Carreras odajući poštu poginulim Sarajlijama i poginulim širom BiH.


• Snajperski incident - putnik ranjen u tramvaju kod hotela “Holiday inn”. UN transporter, koji štiti tramvaje, nije reagovao i povukao se. Došao je drugi transporter i zaklonio tramvaj.


• Skulptor Alma Suljević gradi “Kentaure” na željeznoj osnovi spaljenog tramvaja.


• Haris Silajdžić imenovan za predsjednika Federacije BiH, a Jadranko Prlić, iz reda Hrvata, za njegovog zamjenika.
• Sarajlije idu na kurseve stranih jezika. “Interlingua servis” radi kroz cijelu opsadu.


• NATO spreman poslati 50 000 vojnika za implementaciju dogovora, ukoliko dogovor bude postignut u Ženevi.
• Humanitarna organizacija “The Marie Stopes International” otvorila savjetovalište za “posttraumatski sindrom”. Žene izglasale aerobik kao najpoželjniju terapiju.

Kulturni opstanak

Opsjednuti grad brani se kulturom i tako opstaje. Grupe i pojedinci stvaraju sve ono što su koristili da stvaraju prije opsade. U nemogućim okolnostima oni snimaju filmove, pišu knjige, objavljuju novine, emituju radio programe, dizajniraju razglednice, postavljaju izložbe, predstave, prave mape za obnovu grada, osnivaju nove banke, organizuju modne revije, snimaju fotografije, slave praznike, stavljaju šminku… Sarajevo je grad budućnosti i života u postkataklizmi. U njemu, na ruševinama stare civilizacije izbija nova, alternativna, sastavljena od ostataka urbanih elemenata. Sarajevo živi život futurističke komike i naučnofantastičnih filmova.

Opstanak umjetnosti i filozofije u Sarajevu

Nakon dvije i po ratne godine naš grad se stabilizovao. Stvorili smo novi grad, novi način života i novu filozofiju življenja u postkataklizmičnom okruženju. 2.000 granata koje dnevno padaju na grad donijele su razaranje, krađu, crno tržište, smrt. Rat je razorio hardware civilizacije – zgrade, vodu, struju, gasovod. Međutim, Sarajevo nije umrlo. Pod ovom destrukcijom postoji tanka linija čistoće. Ljudi rade uprkos teroru i nestašici da bi održali bazične elemente ovog društva i zajednice.
Opstali smo jer smo integrisali humor i inovativost u svaki dio našeg života. Svojstva humanosti postala su očita, isto kao hrana i voda, i još suptilnije, zajednica i umjetnost. Umjetnost je značajno ojačala našu duhovnu snagu, čak i u nezamislivim uvjetima. Sve umjetničke forme, modeli, tehnike, nove i stare, bile su važne tokom svih nivoa opstanka, čak fundamentalne. Kreativnost nam je pružila mentalnu slobodu, što je zauzvrat potaklo duh tolerancije i multikulture. Sa ovim obnovljenim etičkim pristupom prema življenju, naš um se razbistrio i mi smo se ponovo osjetili ljudskim bićima sposobnim za emocije.
Sarajevo je primjer oslobađanja. Naša sposobnost da izađemo iz ničega je slika ogledala fizičke teorije Stevena Hawkinga – dezintegracija zvijezda stvara pojavu ničega, ali u tom ničemu je crna rupa, izlaz.
Opsada koju je iskusilo Sarajevo desiće se i negdje drugo u svijetu u 21. vijeku. Sarajevo je primjer nade za budućnost, samoodrživ model kako urbana sredina može preživjeti modernu kataklizmu. Znanje i umijeće prikupljeni tokom opsade imaju potencijal da inspirišu i pripreme svijet za 21. vijek.
Sve je moguće. Opstajući na goloj potrebi, Sarajevo više ne koristi pesticide niti stvara zagađenja. Mi ostvarujemo američke ciljeve Novog doba – zdravlja, ekologije, organske hrane, reciklaže, samoodrživosti. Ali savršen model opstanka može se realizovati samo kroz podršku međunarodne zajednice. Sarajevu je potrebna tehnologija, edukacija i informacije iz kuture iz ostatka svijeta. A svijetu je potrebno iskustvo i znanje Sarajeva. Spremni smo da se okonča ova izolacija i počne ova razmjena.

Festival Beba Univerzum
Ljeto 1944, Sarajevo

VIJEĆNICA

Gradska Vijećnica sagrađena je u periodu austrougarske vladavine, 1894. godine. Građena je u pseudo-maurskom stilu, s mnogo ukrasnih elemenata na fasadi, glavnom holu, stepeništu i u svečanoj dvorani. Godine 1945. zgrada za koju su mnogi mislili da je najljepša u Sarajevu, postala je Nacionalna biblioteka s više od milion knjiga, velikim brojem domaćih i stranih periodičnih izdanja i rijetkih knjiga. 25. augusta 1992. tačno sto godina nakon što je počela njena izgradnja, počelo je granatiranje Vijećnice s Trebevića i obližnjih planina. Pogođena s 50 granata počela je gorjeti, kratko vrijeme iza ponoći. Nesavladiva vatra uništila je cijelu zgradu, zajedno s mnogim knjigama. Sarajlije će se sjećati dana kada je pepeo knjiga padao po gradu. Uništena zgrada Vijećnice, simbol opsjednutog grada i divljaštva agresora, postala je mjesto na kom su lokalni i strani umjetnici izvodili koncerte i postavljali izložbe. Vijećnica je, takođe, mjesto gdje se sudaraju strani kamermani, počinjući sa snimanjem od staklene konstrukcije krova Vijećnice, vrteći se u krug.

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA