SAVJETI ZA OPSTANAK // 12. 1993.
NUSRET PAŠIĆ // SLIKAR
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Decembar 1993

Nusret Pašić
Slikar
SAVJETI ZA OPSTANAK

‘Ja živim 7 km od centra i znači svaki dan sam trebao tih 7 km da pređem više gladan nego sit, malo smrznut, pa je i ta šetnja, da je tako nazovem sad ironično, djelovala kao jedan vid jutarnje fiskulture. S tim što je u tih 7 km bilo četiri do pet punktova koji su bili pod vatrom snajpera, tako da je tu bilo pretrčavanja, tu je bilo malo šprinta, malo obilazaka zgrada, da ne kažem sad i puzanja ponekad. I to je bio put koji je bio dosta rizičan, rizično je bilo ostati u Sarajevu inače, ali eto i tako upražnjavati svaki dan to putovanje, to je bila još jedna doza više rizika. Međutim, želja da se nešto uradi, želja da se komunicira s ljudima, želja da se ne ostane u zgradi sam i bez komunikacije i da se ne ostane sam u smislu da se ne čini ništa što bi eventualno zadržalo čovjeka u nekom psihičkom integritetu, a i fizički na kraju krajeva. Tako da sam ja svaki dan išao do Akademije, na kojoj inače radim kao nastavnik i do Sutjeska kina, odnosno do Obala Art Centra, prelazeći taj put i misleći da je to dan nekog ostavljanja traga iza sebe, jer sutradan možda neću uspjeti ili neću biti više među živima da bih nešto uradio.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

DECEMBAR 1993


• Mirovni pregovori u Ženevi: pregovori oko mapa i procenata teritorije. Bh delegacija traži: izlaz na more, izlaz na Savu i luku.


• Yasushi Akashi postavljen za specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju.


• UNICEF pomaže osnivanje radio-škola. Nastava se održava putem medija.


• Krug humanitarne pomoći za građane Sarajeva sadrži: litar ulja, 300 gr.graha, 200 gr.šećera, 400 gr.skuše, 200 gr.deterdženta, 2 svijeće po domaćinstvu.


• “Opresa” otvorila trafike u gradu pod sloganom: “Život čine male stvari”.
• Soros Fondacija donirala klavir organizaciji “Naša djeca”.


• Mate Boban, predsjednik “Herceg-Bosne”, obećao da će povodom Dana čovjeka raspustiti logore u kojim drži Muslimane.


• Osnovano savjetovalište za psihološku pomoć: “Ostati normalan čovjek u Bosni”.


• U gradu krađa struje na razne načine: postavljaju se divlji priključci, podzemni kablovi, priključenja na prioritete i trafo-stanice.
• Soros Fondacija finansirala proizvodnju otrova protiv pacova, u količini od 10 tona. Otrov je proizveo “Sanofarm”, ali sve stoji zbog toga što otrov nije registrovan, pa se po zakonu ne može pustiti u raspodjelu.


• “Oslobođenje” dobilo nagradu “Saharov”. Zlatko Dizdarević, novinar i urednik, primio nagradu u Evropskom parlamentu.
• Bajka “Zaljubljeni zmaj” prikazana u jednom od haustora na Alipašinom polju.


• Bobisti treniraju za igre u Lilehameru, ali ne znaju kako izaći iz Sarajeva. Svaki dan treniraju, dižu tegove, trče, zavisno od granatiranja. U prosjeku izgubili 5 kg. na težini. Tim će posuditi bob jer je njihov izgorio.


• Rusi izlažu svoju verziju mirovnog plana. Ministar spoljnih poslova Rusije, Vitali Churkin, putuje po glavnim evropskim gradovima.


• Hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, i predsjednik Srbije, Slobodan Milošević, iznijeli plan podjele BiH. 33,33% Muslimanima i 17,5% Hrvatima. Taj plan lord Owen treba saopštiti predsjedniku Predsjedništva BiH, Aliji Izetbegoviću.


• Fabrika duhana Sarajevo pakuje cigarete u listove knjiga. Sada su na redu “Prilozi za istoriju bh književnosti”.


• U sarajevskoj Katedrali održan svečani Božićni koncert.
• Povodom katoličkog Božića, Papa uputio Božićnu poruku: “Neka svjetlo obasja napaćene narode!”


• U gradu nema struje, vode, soli za hljeb.


• Festival “Sarajevska zima” priređuje projekcije crtanih filmova za djecu.
• Otvorena kuhinja za javne i kulturne radnike. UNPROFOR im dao hranu.

Kulturni opstanak

Opsjednuti grad brani se kulturom i tako opstaje. Grupe i pojedinci stvaraju sve ono što su koristili da stvaraju prije opsade. U nemogućim okolnostima oni snimaju filmove, pišu knjige, objavljuju novine, emituju radio programe, dizajniraju razglednice, postavljaju izložbe, predstave, prave mape za obnovu grada, osnivaju nove banke, organizuju modne revije, snimaju fotografije, slave praznike, stavljaju šminku… Sarajevo je grad budućnosti i života u postkataklizmi. U njemu, na ruševinama stare civilizacije izbija nova, alternativna, sastavljena od ostataka urbanih elemenata. Sarajevo živi život futurističke komike i naučnofantastičnih filmova.

Galerija “Obala”

Nekad, prije rata, “Scena Obala” je bila poznata kao pozornica na kojoj su se prikazivale predstave kultnog “Tetoviranog pozorišta” i mjesto na kome su se održavali pozorišni, filmski, umjetnički i multimedijalni projekti.
Ruševine bivšeg kina “Sutjeska” i zgrade Crvenog krsta, koji su prije rata trebali postati novo sjedište “Scene Obala”, sada su pretvorene u ratnu galeriju u kojoj umjetnici različitih senzibiliteta i estetskih sklonosti izlažu svoje ratne radove. Skoro svake sedmice pojavi se neka nova izložba koja izbjegava bilo kakvu ratnu propagandu, ali je osmišljena od materijala vezanih za rat. Nema slikarske boje niti platna u Sarajevu. Umjetnik slika koristeći zapaljene automobile, slomljeno staklo i cigle izvučene iz ruševina.
Prva izložba otvorena je 2. decembra 1992: “Svjedoci postojanja”, instalacija sarajevskog slikara Nusreta Pašića. Tog dana je bilo veoma hladno. Tog dana ranjena su sedamdeset četiri građanina Sarajeva, a tri ubijena. Bila je to jedina izložba kad je bilo struje u Sarajevu.
Umjetnici uključeni u galeriju “Obala” pozvani su na ovogodišnje Bijenale u Veneciji. Međutim, nisu se pojavili u Giardiniu. UNPROFOR je odbio da ih izvede iz grada. Galerija je takođe domaćin i gostujućim umjetnicima. Posljednja je bila izložba fotografija Annie Leibovitz.

Nusret Pašić
Rođen 1. marta 1951. u Sarajevu, gdje je diplomirao na Likovnoj akademiji. Magistrirao u Beogradu. Imao je postavke u kolektivnim izložbama u Lodzu, Ferari, Veneciji, Ljubljani, Zagrebu. Osvojio brojne nagrade. Radi kao profesor na Likovnoj akademiji u Sarajevu.

OPSADA
Atelje i dom su jedno mjesto. On živi i radi tamo gdje mu je porodica. Uzeo je učešća u brojnim izložbama, od kojih su mnoge bile humanitarne. Njegov rad je bio dio izložbe “Svjedoci postojanja”, Obala Art Centra.

Ako postoji život poslije života, u kom biste se obliku vratili?
U istom.

Kako biste opisali savršenu sreću?
Mislim da bih je prepoznao ako poživim da je vidim.

Šta je vaš najveći gubitak?
Ništa specijalno.

Šta je vaš najveći dobitak?
Ništa vrijedno stresa.

Kad i gdje ste bili najsrećniji?
Na mađarskoj granici, kad sam se sreo sa ženom i sinom nakon dvije i po godine razdvojenosti.

Koje su vaše izgubljene iluzije?
Iluzija o postojanju globalne ljudske solidarnosti.

Opišite svoj dan i posao.
Ustajanje. Pješke do Akademije gdje radim kao profesor. Slikam. Crtam. Pričam sa studentima koji imaju petlje da dođu na Akademiju tog dana. U moje dnevne aktivnosti moram uključiti i nabavku potpale. Obično su to stari ramovi i slično smeće. Sve što pronađem stavljam u moj ruksak, bez kog ne izlazim iz kuće. Svaki put kad idem napolje, to je rizik. Kad dođem kući ručam sa sinom i ženom, a onda radim u ateljeu dok se ne smrznem, ili dok traje dnevno svjetlo. U nekoliko zadnjih nedjelja, moja žena i ja smo radili na malim slikarijama, pa možemo raditi u kuhinji koja je jedino zagrijano mjesto u stanu. Poslije čitam uz svijeću i spavam. Sarajevske noći traju dugo.

Sarajevo?
Grad velikog iskušenja. Život u svim oblicima. Nevjerovatna vitalnost.

Koje riječi više ne koristite?
Nijednu.

Po vašem mišljenju, da li je moral vrlina?
Da.

Gdje biste voljeli da živite?
Živeći u Sarajevu sve su mi želje ispunjene.

Kako ste preživjeli?
Teško, ali gurajući u pozitivnom pravcu.

Čega se plašite?
Sebe, ponekad.

Da li prošlost postoji za vas?
Da, i često me iznenadi kako je živa.

Ovo je kraj civilizacije. Kako će izgledati slijedeća?
Ne znam.

Možete li nam dati recept za mentalno zdravlje?
Biti pozitivan prema drugima i samom sebi.

Kako želite da umrete?
Volio bih umrijeti dok slikam.

Trebate li nadu da biste preživjeli?
Da.

Kako je izgledala ’92, kako ’93, kako ’94?
Paklene, ali smo progledali; crne rupe u vremenu i svemiru.

Kako biste nazvali ovaj period svog života?
Period lične mentalne kristalizacije.

Vaša poruka s kraja svijeta, iz zemlje posljednjih stvari?
Dobrodošli u Sarajevo.

Volite li život i šta je život uopšte?
Ponekad sam stvarno zadovoljan što sam tu.

AKADEMIJA SCENSKIH UMJETNOSTI

Akademija scenskih umjetnosti smještena je u nekadašnjoj Evangelističkoj crkvi. Tokom opsade u Akademiji su održavana predavanja kao i mnoge izložbe.

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA