BOŽIĆ U OBDANIŠTU // 12. 1993.
MERDŽANA IGLICA // PREVODILAC
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Decembar 1993

Merdžana Iglica
Prevodilac
BOŽIĆ U OBDANIŠTU

‘Dan uoči Božića, to je datum koji će mi ostati najviše urezan u sjećanju, u toku mog posla i prevodilačkog rada sa vojnicima Unprofora. Naime, ja sam radila, tada trenutno mi smo pokrivali područje Marijin Dvora i u mojoj toj četi… tako vojnici su dijelili hranu i dijelili su poklone jer je tada bila jedna velika akcija. Francuzi su zaista bili u tome jako, jako agilni, vrlo su bili osjetljivi na to i senzibilni. Naime, pokloni su dolazili specijalno za taj Božić. Oni su pripremili jako mnogo poklona i dijelili su to djeci iz kvarta Marijin Dvor. I sve je to bio jedan period užasnog granatiranja Sarajeva i onaj tamo dio marijindvorski gdje smo se, dakle, okupljali i gdje su se ta hrana i ti pokloni dijelili, to je bilo zaista jezivo. U obdaništu, u stvari u prostorijama koje su zamjenjivale obdanište, je bilo zaista opasno boraviti i inače doći uopće roditeljima i djeci do obdaništa je bilo strahovito opasno. I taj dan, pošto je ovaj kapetan, čiji sam ja bila prevodilac, već se spremao na odlazak. I jako puno je patio, proveo je šest mjeseci… zaista je patio ljudski, što se ništa nije moglo učiniti, što nije mogao on više lično da učini kao vojnik i kao oficir i kao čovjek za Sarajlije, za ljude, specijalno za tu djecu. On je, dakle, došao, veoma potresen i sa velikom brigom hoće li uopće djeca živa stići. Došla su djeca, vrlo čista, vrlo lijepo obučena, što je paradoksalno u tom nekom periodu, sa roditeljima koji su bili tako presretni što će im djeca dobiti ponešto, po neku čokoladicu, po neki poklončić u tom periodu, koji je bio zaista strašan. I to je zaista bilo dirljivo vidjeti na koji način su djeca primala te poklone. I kapetan je izgovorio jednu rečenicu, uz teško zadržavanje suza, pošto je bio u uniformi i u onoj čuvenoj plavoj kacigi i on je rekao: “Ja znam da ova kaciga i ova uniforma nisu i ne mogu biti uz vas, jer zaboga mi moramo biti neutralni, ali vjerujte da je moje srce uz vas, ja neću otići iz Sarajeva.” I sad, naravno, to je bilo popraćeno aplauzom, djeca su sva prišla, izljubila. Međutim, važnije je to što, kasnije smo saznali da je taj kapetan dao, pored svih svojih ovlaštenja bez obavještavanja svoje komande… dao je nalog da se ubije, naime da se skine snajperista sa Jevrejskog groblja, koji je neposredno prije toga danima maltretirao Sarajlije i ubio čak jedno dvoje djece, u tim danima pred Božić. I on kao božićni poklon, u stvari uopće kao poklon, uradio to, dakle rizikovao svoju karijeru.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

DECEMBAR 1993


• Mirovni pregovori u Ženevi: pregovori oko mapa i procenata teritorije. Bh delegacija traži: izlaz na more, izlaz na Savu i luku.


• Yasushi Akashi postavljen za specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju.


• UNICEF pomaže osnivanje radio-škola. Nastava se održava putem medija.


• Krug humanitarne pomoći za građane Sarajeva sadrži: litar ulja, 300 gr.graha, 200 gr.šećera, 400 gr.skuše, 200 gr.deterdženta, 2 svijeće po domaćinstvu.


• “Opresa” otvorila trafike u gradu pod sloganom: “Život čine male stvari”.
• Soros Fondacija donirala klavir organizaciji “Naša djeca”.


• Mate Boban, predsjednik “Herceg-Bosne”, obećao da će povodom Dana čovjeka raspustiti logore u kojim drži Muslimane.


• Osnovano savjetovalište za psihološku pomoć: “Ostati normalan čovjek u Bosni”.


• U gradu krađa struje na razne načine: postavljaju se divlji priključci, podzemni kablovi, priključenja na prioritete i trafo-stanice.
• Soros Fondacija finansirala proizvodnju otrova protiv pacova, u količini od 10 tona. Otrov je proizveo “Sanofarm”, ali sve stoji zbog toga što otrov nije registrovan, pa se po zakonu ne može pustiti u raspodjelu.


• “Oslobođenje” dobilo nagradu “Saharov”. Zlatko Dizdarević, novinar i urednik, primio nagradu u Evropskom parlamentu.
• Bajka “Zaljubljeni zmaj” prikazana u jednom od haustora na Alipašinom polju.


• Bobisti treniraju za igre u Lilehameru, ali ne znaju kako izaći iz Sarajeva. Svaki dan treniraju, dižu tegove, trče, zavisno od granatiranja. U prosjeku izgubili 5 kg. na težini. Tim će posuditi bob jer je njihov izgorio.


• Rusi izlažu svoju verziju mirovnog plana. Ministar spoljnih poslova Rusije, Vitali Churkin, putuje po glavnim evropskim gradovima.


• Hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, i predsjednik Srbije, Slobodan Milošević, iznijeli plan podjele BiH. 33,33% Muslimanima i 17,5% Hrvatima. Taj plan lord Owen treba saopštiti predsjedniku Predsjedništva BiH, Aliji Izetbegoviću.


• Fabrika duhana Sarajevo pakuje cigarete u listove knjiga. Sada su na redu “Prilozi za istoriju bh književnosti”.


• U sarajevskoj Katedrali održan svečani Božićni koncert.
• Povodom katoličkog Božića, Papa uputio Božićnu poruku: “Neka svjetlo obasja napaćene narode!”


• U gradu nema struje, vode, soli za hljeb.


• Festival “Sarajevska zima” priređuje projekcije crtanih filmova za djecu.
• Otvorena kuhinja za javne i kulturne radnike. UNPROFOR im dao hranu.

Pokloni

Biće korisni ako treba da posjetite prijatelje. Boca čiste vode, svijeća, sapun, šampon, glavica bijelog ili crnog luka. Posebna ljubav izražena je za naramak drva, kantu uglja, kompletno izdanje knjiga bez humora i poezije. Da li ste mogli uštedjeti jednog Vladimira Iljiča Lenjina? Prošle godine pokazalo se da njegove knjige odlično gore.

UNPROFOR (Zaštitne snage UN)

Uloga UNPROFOR-a bila je mnogostruka. Služili su kao taoci agresoru, čistili smeće, vozili se sarajevskim tramvajem kao zaštita protiv snajpera, dijelili slatkiše, nosili brašno, uništavali sarajevske ulice tenkovima i transporterima, jedini prevoz u gradu kroz dugi period, popravljali električne kablove, kontrolisali aerodrom…Najznačajniji vid zaštite građana bila je vožnja transportera uz pješake, štiteći ih od snajpera dok su prelazili Titovu ulicu. Dugo vremena su imali udio u trgovini u gradu, prodajući ono što su oni dobijali.

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA