SVJETSKA NOVINSKA NAGRADA ZA HRABROST ARIJANI SARAČEVIĆ // 11. 1993.
ARIJANA SARAČEVIĆ // NOVINAR TV BIH
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Novembar 1993

Arijana Saračević
Novinar TV BiH
SVJETSKA NOVINSKA NAGRADA ZA HRABROST ARIJANI SARAČEVIĆ

‘17. novembra 1993. godine, slučajno sam obaviještena da bih za koji dan trebala da otputujem u Njujork i Vašington gdje bi mi 26. novembra iste godine bila uručena svjetska novinarska nagrada za hrabrost. To obavještenje sam doživjela kao hladan tuš. Dešavalo se, po mom mišljenju, u najteže vrijeme za Sarajevo. U vrijeme kada je najviše granata padalo, kada je najviše ljudi ginulo. Kada je bila najveća glad i zima. U prvi mah sam bila doista kategorična i nisam vidjela razloga da napustim Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, da bih dobila nagradu. Naravno, nisam to ni potcjenjivala, ali nisam ni znala o kakvoj se nagradi radi. Međutim, na nagovor mojih kolega počela sam razmišljati o mom odlasku. I stvorili su se problemi. Nisam imala UN-ovu karticu pomoću koje sam jedino mogla izaći iz Sarajeva. U to vrijeme ja sam svaki dan bila na zadatku i zaista nije mi ni padalo na pamet da ganjam tu karticu. Zahvaljujući Žanu Kotu i tadašnjem ambasadoru SAD u Bosni i Hercegovini, gospodinu Jakoviču, ja sam nekako došla do te kartice i otišla sam po nagradu. U to vrijeme moja porodica su bili izbjeglice u Njemačkoj i počela sam razmišljati kako da se vidimo poslije godinu i po, jer su oni bili protjerani iz Jajca. U tom trenutku nemoguće je bilo dobiti njemačku vizu, jer sam bila u tranzitu za Ameriku i zaista u Zagrebu, pokušavala sam par dana, to je bilo nemoguće. Čitavo vrijeme dok sam bila u Americi, ja sam bila jako tužna. Izašla sam iz Bosne i Hercegovine, a neću vidjeti mamu i brata. I na nekoj konferenciji za štampu u Vašingtonu, koja je organizirana, slučajno sam to pomenula, iskreno sam pomenula. Nakon pet minuta pozvali su me i rekli sve je OK. Gospođa, sada već pokojna Žaklina Kenedi čula je moj odgovor i zaista zahvaljujući njenim vezama konačno sam dobila i tu njemačku vizu i u povratku pet dana boravila u Njemačkoj.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

NOVEMBAR 1993


• Francuski bataljon iz sastava UN pomaže stanovnicima Alipašinog polja u popravkama, molovanju, izbacivanju vode iz podruma, donošenju materijala za uvođenje gasa.
• Umro veliki talijanski reditelj Federico Fellini.


• ARBiH ušla u sukob sa trupama Fikreta Abdića, na teritoriji Velike Kladuše.
• Grad nedjeljama nema struju, vodu, plin, humanitarnu pomoć. Stanje se pogoršalo od odbijanja bh delegacije da potpiše mirovni sporazum.
• I korpus ARBiH donio odluku o ukidanju Zapovjedništva stožera HVO, Sarajevo i odluku o transformisanju HVO brigade “Kralj Tvrtko”, u sastav I Korpusa ARBiH.


• George Soros u posjeti Sarajevu.
• HVO srušio Stari most u Mostaru.
• Masakr nad učenicima u Sarajevu. Obustavljena nastava dok se ne donesu mjere zaštite.
• UNPROFOR otkazao servis primanja i slanja pisama za Sarajlije. U Splitu, u more bačeno 50 vreća pisama upućenih Sarajlijama.


• Ponovo masakr nad građanima Sarajeva. .
• Član Predsjedništva Ejup Ganić odbio da primi Thorvalda Stoltenberga.
• Povodom masakra, američki predsjednik Bill Clinton izjavio: “Jedino što možemo učiniti je da, ako Sarajevo bude ozbiljno granatirano, dobijemo saglasnost UN da NATO i SAD upotrijebe silu iz vazduha.”
• Uvedena pravila za održavanje nastave: Školski sat traje 15 minuta. Od 24. decembra - 1. marta, djeca će imati raspust. Ionako nema grijanja.
• Izložba sarajevskih slikara “Svjedoci postojanja” u Umjetničkoj galeriji BiH.


• Ambasada SAD od 10. novembra radi i smještena je u Beču.
• Potpisana zajednička Deklaracija o slobodnom kretanju humanitarnih konvoja.


• Konvoj hrane za Sarajevo, iz Makedonije, blokiran zbog leda i snijega u Vlasenici. Radi se o 20 šlepera. Apel Dječije ambasade UNPROFOR-u da pomogne.


• Održan Simpozij ratnih medicinara: “Medicina u ratu '92-'93”.


• U Sarajevo stigli paketi sa 960 000 svijeća iz Češke u vrijednosti od 48 000$.


• Konvoj hrane iz Makedonije zaustavljen na Palama.


• Ženeva, nastavak pregovora


Novosti

Jedine novine koje možete kupiti tokom opsade su OSLOBOĐENJE I VEČERNJE NOVINE. Nekad je Oslobođenje imao format kao Times ili Frankfurter Allgemeine. Imao je 32, 24 ili 16 strana. Od juna 1991. njegova veličina počinje se smanjivati. Sada je to mini format, sa osam ili, najčešće, četiri stranice. Novine prodaju sami novinari – između 07.30 i 09.00 ujutro. Zbog nestašice papira, štampa se do 10.000 primjeraka. Od novembra 1992. tiraž je pao na 5.000, tako da distribucija ne traje duže od dvadeset minuta. Izgleda da dobijaju oni jači čitaoci. Radio Bosna i Hercegovina, Studio Sarajevo, emituje program 24 sata dnevno. Kada ima struje vijesti se slušaju više puta. Vijesti se daju svaki sat i svako ih čeka. Televizija danas svedena je samo na nekoliko informativnih emisija, programa uživo i press konferencije koje se svakodnevno održavaju u Međunarodnom press centru.

ZGRADA RADIO TELEVIZIJE BIH

Masivna betonska zgrada, građena po standardu ratnih vremena, odolijevala je čestim granatiranjima. To je bila jedna od prvih zgrada pogođena modifikovanom avio-bombom, invencijom jednog srpskog komandanta kojeg je Sud u Hagu 1996. optužio za ratne zločine. Tom prilikom, zgrada je najteže oštećena. Čak ni to nije zaustavilo emitovanje. Izvještaji stranih TV ekipa pravljeni su u ovoj zgradi.

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA