UMRO FEDERICO FELLINI // 11. 1993.
MIRZA IDRIZOVIĆ // REDITELJ
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Novembar 1993

Mirza Idrizović
Reditelj
UMRO FEDERICO FELLINI

‘1. novembar 1993. godine. Umro Federiko Felini. Dobro, da li je baš toga dana ili ranije ili tih dana, uglavnom sam pokušavao da kod prijatelja, kod poznanika dođem do nekog radija, jer nije bilo struje ili do… eventualno do televizora da uhvatim neku stanicu, na kojoj će biti malo šire rečeno nešto o tome, ili prikazan neki Federikov film. Neko reče, da smo mi svi u stvari iz Federikovih filmova. Međutim, ja nisam uspio tih dana da uhvatim ni jednu stanicu, niti da vidim nešto, vjerovatno su u svijetu tada prikazivali njegove filmove i na televizijama. Ali ja sam pokušao sam da rekonstruišem jedan od njegovih filmova, koji ja najviše volim, koji se zove “Amarkord” i pokušavao sam da se sjetim početka, da se sjetim prvih kadrova tog filma, u stvari zatvarao sam oči i pokušavao da sam sebi prikažem taj film. Naravno, nisam uspio da rekonstruišem taj film, ali sam uspio da se na određeni način koncentrišem na njegov svijet i da odem u njegov svijet. I da shvatim da je, u stvari, mnogo ljepše u Federikovim filmovima nego u našem svijetu koji sam tada ja preživljavao.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

NOVEMBAR 1993


• Francuski bataljon iz sastava UN pomaže stanovnicima Alipašinog polja u popravkama, molovanju, izbacivanju vode iz podruma, donošenju materijala za uvođenje gasa.
• Umro veliki talijanski reditelj Federico Fellini.


• ARBiH ušla u sukob sa trupama Fikreta Abdića, na teritoriji Velike Kladuše.
• Grad nedjeljama nema struju, vodu, plin, humanitarnu pomoć. Stanje se pogoršalo od odbijanja bh delegacije da potpiše mirovni sporazum.
• I korpus ARBiH donio odluku o ukidanju Zapovjedništva stožera HVO, Sarajevo i odluku o transformisanju HVO brigade “Kralj Tvrtko”, u sastav I Korpusa ARBiH.


• George Soros u posjeti Sarajevu.
• HVO srušio Stari most u Mostaru.
• Masakr nad učenicima u Sarajevu. Obustavljena nastava dok se ne donesu mjere zaštite.
• UNPROFOR otkazao servis primanja i slanja pisama za Sarajlije. U Splitu, u more bačeno 50 vreća pisama upućenih Sarajlijama.


• Ponovo masakr nad građanima Sarajeva. .
• Član Predsjedništva Ejup Ganić odbio da primi Thorvalda Stoltenberga.
• Povodom masakra, američki predsjednik Bill Clinton izjavio: “Jedino što možemo učiniti je da, ako Sarajevo bude ozbiljno granatirano, dobijemo saglasnost UN da NATO i SAD upotrijebe silu iz vazduha.”
• Uvedena pravila za održavanje nastave: Školski sat traje 15 minuta. Od 24. decembra - 1. marta, djeca će imati raspust. Ionako nema grijanja.
• Izložba sarajevskih slikara “Svjedoci postojanja” u Umjetničkoj galeriji BiH.


• Ambasada SAD od 10. novembra radi i smještena je u Beču.
• Potpisana zajednička Deklaracija o slobodnom kretanju humanitarnih konvoja.


• Konvoj hrane za Sarajevo, iz Makedonije, blokiran zbog leda i snijega u Vlasenici. Radi se o 20 šlepera. Apel Dječije ambasade UNPROFOR-u da pomogne.


• Održan Simpozij ratnih medicinara: “Medicina u ratu '92-'93”.


• U Sarajevo stigli paketi sa 960 000 svijeća iz Češke u vrijednosti od 48 000$.


• Konvoj hrane iz Makedonije zaustavljen na Palama.


• Ženeva, nastavak pregovora


KULTURNI OPSTANAK

Sarajevo je jedinstven grad na planeti. To je mjesto gdje je civilizacija razorena namjernim nasiljem.
Ali, Sarajevo je i simbol odbrane građana, mjesto u kome se na nasilje odgovora tolerancijom, na fašizam umjetnošću i kulturom, na razaranje ponovnom gradnjom, na smrt humorom, na provalu ruralne kulture urbanom kulturom, na teror upornim održavanjem normalnog života u gradu. Sarajevo je lišeno građanskih, egzistencijalnih i socijalnih prava. Bilo je lišeno prava na život. Sve ono što čini normalno urbano življenje bilo je oduzeto Sarajevu i njegovim stanovnicima, oduzeto je sve što se moglo uzeti, sve osim prava na opstanak održavanjem prava na kulturu.
Ali usred svog tog razaranja i umiranja, rađaju se djeca, slave rođendani, prave svadbe. U gradu okruženom smrtonosnim krugom primitivizma otvaraju se izložbe, snimaju filmovi, organizuju festivali, izvode pozorišne drame i mjuzikli.
Sarajevo živi postkataklizmu. To je slika civilizacije koja izranja iz kataklizme, praveći nešto iz ničega, šaljući poruke za budućnost. Ne zato što je budućnost neizbježno i budućnost ratova i katastrofa, nego zato što ljudi stare i rađaju se u svijetu koji je sve nesigurniji.
Sve što je ostalo pod ruševinama Sarajeva, sve ono što je preživjelo granatiranje naše civilizacije jeste duh kulturnog opstanka. Rekonstrukcija tog duha, duh Sarajeva mora početi – sada. Inače – Sarajevo će postati groblje principa multietičnosti i ljudskih prava.

Mirza Idrizović
Rođen u Sarajevu. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu. Posvetio život režiji. Režirao dugometražne, dokumentarne i kratke filmove, kao i TV dokumentarce o putovanjima. Radio na Televiziji BiH kao urednik filmskog programa.

OPSADA
Za Televiziju BiH i producentsku kuću “Saga” uradio filmove: “Sarajevo 1992”, “Sarafix”, “Lične stvari” i “Dnevnik reditelja”. Jedan je od četvorice reditelja koji su snimili dokumentarac “MGM Sarajevo”.

Ako postoji život poslije života, u kom biste se obliku vratili?
Kao Don Kihot.

Kako biste opisali savršenu sreću?
Ne mogu. Ne postoji.

Šta je vaš najveći gubitak?
Izgubio sam mnoge prijatelje.

Šta je vaš najveći dobitak?
Živ sam.

Kad i gdje ste bili najsrećniji?
Kad pođem ovom, umjesto onom ulicom, na koju baš padne granata.

Koje su vaše izgubljene iluzije?
Mnogo ih je, u stvari sve su izgubljene.

Opišite svoj dan i posao.
Mnogo radim, to me spašava da ne poludim.

Sarajevo?
Sarajevo.

Koje riječi više ne koristite?
Jedinstvo.

Po vašem mišljenju, da li je moral vrlina?
Da.

Gdje biste voljeli da živite?
U Sevilji.

Kako ste preživjeli?
Nije mi jasno.

Čega se plašite?
Gađanja, diktature, nacionalista.

Da li prošlost postoji za vas?
Ne.

Ovo je kraj civilizacije. Kako će izgledati slijedeća?
Ne interesuje me.

Možete li nam dati recept za mentalno zdravlje?
Tri kese šećera i čaša vode.

Kako želite da umrete?
U krevetu.

Trebate li nadu da biste preživjeli?
Da.

Kako je izgledala ’92, kako ’93, kako ’94?
Ne znam koja je gora.

Kako biste nazvali ovaj period svog života?
Najgori.

Vaša poruka s kraja svijeta, iz zemlje posljednjih stvari?
Provjerite gasne pipe.

Volite li život i šta je život uopšte?
Radije bih promijenio pitanje.

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA