PODIJELJENO 16 000 KESICA SJEMENA // 04. 1993.
OGNJEN SAMARDŽIĆ // FOND OTVORENO DRUŠTVO BIH
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

April 1993

Ognjen Samardžić
“Fond Otvoreno društvo BiH”
PODIJELJENO 16 000 KESICA SJEMENA

‘Fondacija je neposredno poslije svog osnivanja i početka rada u području Bosne i Hercegovine odlučila, shodno situaciji koja je tada vladala u gradu Sarajevu, koji je bio blokiran sa svih strana, da kao jedan od vidova humanitarne pomoći, obezbijedi preko UNHCR-a podjelu 16 hiljada kesica raznog sjemenskog materijala koji bi nadomjestio sve ono što je ljudima u Sarajevu i diljem Bosne i Hercegovine u tim trenucima nedostajalo. Dio materijala je podijeljen, kako u opkoljenom Sarajevu, tako i u enklavama Srebrenici i Žepi. To je negdje cirka iznosilo oko 16 hiljada vrećica materijala, a i transport je obavljen preko UNHCR-a.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

APRIL 1993


• Otvoreno Koševsko groblje, 27 godina nakon zatvaranja, zbog nedostatka prostora za ukop žrtava ubijenih snajperima i granatama.
• Njujork, 1. april 1993. Savjet bezbjednosti UN izglasao rezoluciju kojom se odobrava primjena sile u zoni zabrane letova iznad BiH. Rezolucija je, na insistiranje ruske delegacije, modificirana stavkom koja precizira da se upotreba sile isključivo odnosi na ciljeve u vazduhu, a nikako na zemlji.


• Cyrus Vance se povlači sa funkcije medijatora mirovnih pregovora za BiH. Nasljeđuje ga Thorvald Stoltenberg.
• PTT postigao dogovor sa UNHCR-om o slanju i primanju pisama njihovim humanitarnim avionima, jednom nedjeljno, na relaciji Sarajevo-Split.


• Parlament bosanskih Srba odbio Vance-Owenov plan. EZ im daje novi rok, 15.april, da ga prihvate.


• U Sarajevu proslavljen jevrejski praznik Pasha.


• Izašlo 5 000 000 primjeraka “Oslobođenja”, na svim kontinentima.


• U toku ofanziva vojske bosanskih Srba na Srebrenicu. Međunarodna zajednica predlaže jači pritisak na Srbe.


• Izvještaj UNHCR-a sa aerodromske piste: šest poginulih pri prelasku.
• PTT obezbijedili satelitsku telefonsku centralu, ali je ne mogu dopremiti u grad.
• U gradu otimačina za poslovnim prostorima da bi se u njima otvarale kafane. To je najtraženija roba na tržištu u opsjednutom gradu.


• U Sarajevo stigla Susan Sontag i susrela se sa umjetnicima i intelektualcima.


• Fondacija koju je osnovao George Soros uspostavila satelitsku telefonsku centralu za komunikaciju Sarajeva sa svijetom, preko Amerike.
• MUP uspostavio novi režim saobraćaja zbog povećanog dejstva snajperista po ulici Strahimir Kranjčević.
• U Sarajevo stigla Joan Baez. Njen dolazak je dio akcije dovođenja svjetski slavnih ličnosti u Sarajevo, da bi svjedočili svijetu o sudbini jednog evropskog grada na kraju 20. vijeka.
• Počeo Uskršnji nogometni kup. Nogometaši “Bosne”, pobjednici kupa. Kao nagradu su dobili pokal i školjku jaja.
• U Zvorniku, koji kontrolišu bosanski Srbi, Srpkinje u crnoj odjeći zaustavile prolazak humanitarnog konvoja za Srebrenicu, na čelu sa generalom Morillonom.


• “Soros Fondacija” podijelila 16 000 kesica sjemena građanima Sarajeva za sađenje u “baštama za preživljavanje”.Opštinski štab Civilne zaštite Novi Grad će dodjeljivati obradivo zemljište građanima, a bez nadoknade.
• Održana Uskršnja misa u sarajevskoj Katedrali.
• Dr William Wagman ustupio kolekciju ploča fonoteci RTVBiH.


• U napadu vojske bosanskih Srba na Srebrenicu, na stotine poginulih u Srebrenici. UN opozvale francuskog generala Morillona sa dužnosti.
• Komandant OSBiH Sefer Halilović uputio pismo generalu Hrvatske vojske Bobetku i generalu Petkoviću. Radi se o konvoju oružja za vojsku OSBiH, koji stoji blokiran od HVO snaga, a namijenjen je spasu Srebrenice: “Dobili ste 25 % oružja, po dogovoru, i zbog toga ćete biti saučesnici u zločinu u Srebrenici.”


• Islam Džugum, maratonac, sprema se za Mediteranske igre u Monpeljeu, za trku na 25 km.


• Transportno preduzeće “Gras” priprema se za mir. Prave projekte rekonstrukcije porušene žičare na Trebeviću.
• Njujork, 18. april 1993. Savjet bezbjednosti UN usvojio tekst rezolucije kojom se Srebrenica proglašava zaštićenom zonom. Ovom odlukom je predviđeno da se agresorske snage bosanskih Srba povuku, dok bi mirovne trupe preuzele zadatke aktivne odbrane civilnog stanovništva.
• U Srebrenicu ušao kanadski bataljon UNPROFOR-a. Bosna živi od jedne do druge prijetnje, od jednog do drugog obećanja.
• Njujork, 19. april 1993.
Savjet bezbjednosti UN usvojio novu rezoluciju kojom se najavljuju oštrije sankcije protiv Srbije i Crne Gore, ukoliko do 26.aprila Karadžić ne potpiše Vance-Owenov plan. Prema ovoj rezoluciji, zabranjuje se brodski transport roba u ili kroz SR Jugoslaviju, osim za humanitarne pošiljke, koje mora da odobri Komitet za sankcije UN. Kopneni transport može se odvijati samo na ograničenom broju puteva i željezničkih prelaza, također uz dozvolu Komiteta za sankcije UN. Zabranjuje se riječni saobraćaj SR Jugoslavije, na Dunavu, izvan jugoslovenskih granica. Strani brodovi koji idu Dunavom kroz SR Jugoslaviju moraju biti pregledani i moraju imati dozvolu Komiteta za sankcije UN. Na 12 milja od jadranske obale SR. Jugoslavije uspostavlja se zona zabrane plovidbe, što znači da ni jedan brod neće moći da uđe u teritorijalne vode, osim u vanrednim situacijama i uz posebnu dozvolu. Zamrzavaju se finansijska sredstva SR Jugoslavije u inostranstvu. Sva saobraćajna i transportna sredstva koja se nađu van granica SR Jugoslavije biće zadržana i mogu biti zaplijenjena ako se utvrdi da krše sankcije. Ista mjera odnosi se i na transportna sredstva drugih zemalja koja krše sankcije. Zabranjuju se sve finansijske i druge veze sa SR Jugoslavijom, izuzev telekomunikacionih, poštanskih i pravnih. Usluge vezane za humanitarnu pomoć i druge posebne slučajeve moraju imati odobrenje Komiteta UN za sankcije.


• U toku je proces demilitarizacije Srebrenice. Sastanak Radne grupe na sarajevskom Aerodromu. Ako bosanski Srbi napadnu, UN će štititi svoje ljude.
• Počeo festival “Sarajevska zima”.
• HVO gađao hidroelektranu Jablanica, prekinuti dalekovodi prema Sarajevu.


• Zločini HVO nad muslimanskim stanovništvom u Srednjoj Bosni.


• Predsjednik samoproglašene tvorevine Herceg-Bosna, Mate Boban, i predsjednik Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović, potpisali novi mirovni sporazum.
• Izjava Radovan Karadžića, vođe SDS-a: “Ako noćas odlučimo da potpišemo mirovni plan, srpski narod će uspjeti, a ako odlučimo da ga ne potpišemo, srpski narod će opet uspjeti.”


• Skupština bosanskih Srba odbila mirovni sporazum.Tim povodom, slijede reakcije: generalni sekretar NATO-a, Manfred Woerner, podržava bombardovanje vojske bosanskih Srba. Izjava ruskog predsjednika Borisa Jeltsina: “Ruska Federacija neće štititi nekoga ko se konfrontira sa cijelom svjetskom zajednicom.” Ministar spoljnih poslova BiH, Haris Silajdžić: “Ne može se očekivati da se protiv tenkova borimo kuhinjskim noževima.”
• U Sarajevu pokrenuta inicijativa za revitalizaciju kupališta “Bentbaša”. Odmah je pristupljeno izradi plana.


• Provode se sankcije prema SR Jugoslaviji: zatvorene granice, zamrznuta pokretna imovina, uspostavljen nadzor riječnog saobraćaja na Dunavu.
• Lord Owen: “Još je prerano da bombardujemo srpske položaje.”


• Sastanak u Londonu: Haris Silajdžić: “Dozvolite nam da se branimo. Niko nema pravo da nam to uskrati.”
• Slobodan Milošević traži od Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika da ponovo razmotre odluku parlamenta. Zaprijetio im prekidom ekonomske pomoći. Zakazan novi sastanak skupštine za 5. maj.

George Soros

Zašto bih ja to radio? Ja ne bih. “Dakle, da; to je moralna obaveza i borim se za ono u što vjerujem da je pravo protiv onog za što vjerujem da je pogrešno.”
Ako je posljednji zadatak voditi moralni krstaški rat, onda to uključuje i dokazivanje da možda, kako je Henry Kissinger jednom napisao, istoriju ne vode bezlične snage nego ličnosti.
Posljednjih godina Soros se pojavio kao međunaroni politički guru i spasitelj naroda. Pošto se obogatio, sada mu je cilj da oblikuje istoriju kroz 89 ureda njegove fondacije i Otvorenog društva, u 26 zemalja,
Dva svijeta Georgea Sorosa zauzimaju tri kata zgrade na Menhetnu. Ispod trećeg kata Quantum Fonda su uredi Sorosove fondacije, u koje pristižu vijesti iz Ukrajine, Moldavije, Latvije, Litvanije, Makedonije, Bosne …
Kako promovisati demokratiju u zemlji?

(The New York Times Magazine, 3. april 1994)

Fond Otvoreno društvo – Sarajevo

Kroz akcije putem humanitarne pomoći OSF BiH nastoji da olakša patnju i pomogne preživljavanje, dok kroz kulturu, obrazovanje i znanost, medije i programe o ljudskim pravima pokušava da doprinese opštoj društvenoj revitalizaciji i očuvanju demokratskih inicijativa. Nastojimo da nastavimo sa našim već uspostavljenim aktivnostima, da ih redefinišemo i modeliramo tamo gdje smatramo da je to potrebno. Možda je Bosna i Hercegovina najveći izazov za pokret otvoreno društvo u ovom trenutku.
Jedna tačka je multietnički, multikulturalno i multikonfesionalno vijekovima stara sredina Bosne i Hercegovine sama po sebi idealan društveni kontekst za implementaciju ideja filozofije modernog otvorenog društva.
Vrijeme rata nije najbolje vrijeme za demokratiju, ali je zato izazov veći. I uprkos ovom “pravilu” demokratija je nešto bitno potrebno za opstanak ideje o Bosni i Hercegovini.

Kako promovisati demokratiju – OSF program

- Islamski fakultet – projekt izdavanja zbirke radova
- Kulturno društvo “Napredak” – štampanje nacionalnog kalendara
- Sarajevska filharmonija – koncert u decembru
- Izdavačka kuća “Oko” – objavljivanje drame “Pad” Z. Hadžidedića
- “Večernje novine” – objavljivanje knjige “Avanture na 7.000 metara” M. Gafića
- Izdavačka kuća “Moare” – štampanje knjige “Sociologija religije” I. Cvitkovića
- Državna komisija za prikupljanje činjenica o ratnim zločinima – objavljivanje biltena
- Izdavačka kuća “Bosanska knjiga” – objavljivanje knjiga “Sarajevski tabut” A. Sidrana, “Istorija bolesti” T. Kulenovića, “Smrt je majstor iz Srbije” M. Vešovića
- Izdavačka kuća “Svjetlost” –“Majstori grafičkog umijeća” Dž. Hoze
- Filmski magazin Sineast – finansiranje sljedećeg broja
- Narodno pozorište u Tuzli – objavljivanje pozorišnog magazina koji ima dugu tradiciju
- Muzej Istočne Bosne u Tuzli – kupovina materijala za konzervaciju
- Galerija portreta u Tuzli – kupovina materijala
- Društvo arhitekata DAAS BiH (Warchitecture izložba) – štampanje kataloga “Urbicid”
- Izdavačka kuća “Svjetlost” – otkup stvari štampanih u ratu
- Izdavačka kuća “Bosanska knjiga” – prevod Kur’ana prof. Enesa Karića
- Galerija Obala – izložba “Svjedoci postojanja”
- Međunarodni pozorišni i filmski festival - projekt „Obnova Sarajeva i otpor - DYSTOPIA“
- Književnik Ivan Kordić – otkup 65 primjeraka knjige “Laž,mržnja i zločin“
- AIASN – znanstveni skup pod nazivom “Doprinos istraživanju muzičkog naslijeđa BiH”
- Galerija „Collegium Artisticum“ – podrška aktivnostima
- Slikar Affan Ramić – podrška za izložbu

FINE ARTS
- Izložba slikara Edina Numankadića
- Projekt „Instalacije“ WIG-WAG
- Izložba postera pod nazivom „Pozdrav iz Sarajeva“ – projekt “Collegium Artisticuma”
- Izložba „Na moj 10 rođendan“ – projekt Stella Media
- Radionica – projekt prve Dječije ambasade iz Zenice

MUZIKA
- Koncert pod nazivom „Smrt i djevojka“ – projekt Gudačkog kvarteta u Kamernom teatru
- Šou grupe „Big Daddy“
- Doprinos istraživanju muzičkog naslijeđa BiH - projekt AIASN
- Simfonijski koncert – projekt Sarajevskog filharmonijskog orkestra
- Lična podrška za Tinu Kordić – klavir

POZORIŠTE
- Predstava „Hamza Pogorelac“ – projekt Ratnog pozorišta Donji Vakuf
- Predstava „Žućko“ – projekt grupe Dragomira Danilovića
- Predstava „Cirkus“ – projekt Međunarodnog pozorišnog i filmskog festivala Sarajevo
- Predstava „Svileni bubnjevi 2“ – projekt Međunarodnog pozorišnog i filmskog festivala Sarajevo

FILM
Nijedan projekt nije dobio potporu jer Ademir Kenović nije ovdje od početka godine. Stoga se prijavljeni projekti ne mogu ocijeniti.

IZDAVAŠTVO (književnost)
- Zbirka radova Vijeća bošnjačkih intelektualaca
- Lična podrška književniku Vesku Kadiću za projekt „Elementi filmskog – riječnika, izraza-pojmova

KNJIGA
- „Povijest BH u doba Otomanske vladavine“ – otkup 50 primjeraka knjige i podrška za štampanje
- Projekt MOST-ART

ART JOURNALS
- Magazin „Slovo“ – projekt Društva pisaca BiH – podrška za objavljivanje prva dva izdanja

OSTALO
- Izložba fotografija „World Press Photo“– projekt Galerija „Obala“
- Izložba fotografija snimljenih u Sarajevu i Mostaru za vrijeme rata
- Projekt fotografa Kemala Hadžića
- Podrška za opremu Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“

MEDIA PROGRAM 1993
- NEWSPRINT: 200 tona, još u luci Ploče
Više od sedam mjeseci nismo u mogućnosti da je prevezemo u Sarajevo.
- FM Radio stanica „Studio 99“ u Sarajevu; predajnik
- RADIO BH; satelitska oprema; samo pola otišlo u Sarajevo.
- FM Radio stanica „Vrhbosna“ (Sarajevo); još u Zagrebu
- Desk top publishing studio za dnevni list „Večernje novine“ Sarajevo
- Foto laboratorija za Sarajevo – još u Zagrebu
- Video oprema za lokalnu TV stanicu „TV FS“ u Tuzli; još u Zagrebu
- PC configuration za magazin iz kulture „Odjek“
- Tehnička oprema za producentsku kuću „Videopress“, djelimično popunjena
- Tehnička pomoć za magazin „Vrelo“ u Tuzli; čeka se realizacija
- Predajnik za FM Radio stanicu „Stari grad“; čeka se realizacija

BAŠTE

Glad je zavladala gradom i građani su krenuli posvuda u potragu za biljkama, otkrivajući njihov dobar ukus. Kopriva i maslačak su se našli na pijačnim stolovima, po visokim cijenama. “Fond Otvoreno Društvo” poslao je u grad sjeme tikve, kukuruza, salate, mrkve, paradajza, u vrijednosti od 2,000.000 $. Sve zelene površine, parkovi, prostori oko zgrada, žardinjere na balkonima pretvoreni su u bašte. Nema ruža, ljiljana i božura.

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA