DEVET ELEMENATA ZA IGRU ‘KVAZIMODO’ // 02. 1993.
NEDŽAD BEGOVIĆ // REDITELJ
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Februar 1993

Nedžad Begović
Reditelj
DEVET ELEMENATA ZA IGRU ‘KVAZIMODO’

‘Moja žena je imala neke knjige origamija. To je ona japanska igra od papira i tako praveći i učeći djecu, u stvari da i oni nešto rade, jednostavno da nekako organizujemo to svoje vrijeme, ja sam shvatio da taj kvadratni papir uvijek nekim geometrijskim savijanjem dolazi do ždralova… ne znam… kockica ptica, maca i tako dalje. I onda sam ja počeo da izrezujem geometrijski pravilno, odnosno u nekim geometrijskim oblicima taj papir koji se, jel’, geometrijski presavija i onda sam došao do 15, 14 i na kraju došao do 9 elemenata. Jer, pojednostavio sam tu igru i vidio da sam sa tih 9 elemenata napravio igru koju sam ja nazvao “Kvazimodo”, tako zbog ne baš lijepog izgleda, ali u stvari zbog običnog izgleda, ali zbog jake sile koju ta igra iznutra može da pruži. Jednostavno, vidio sam da se u tih devet elemenata kada se slažu na različite načine… mogu se dobiti sva slova, svi brojevi, cuke, mace, neke kućice, neki treći geometrijski oblici itd…’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

FEBRUAR 1993• Iz Ženeve pregovori sele u Njujork.
• Sarajevo je u krugu od pet obruča :
1. Vojska bosanskih Srba 2.UN 3. HVO 4. Crna berza 5. Aktuelna vlast


• Bosanski Srbi granatiraju pogrebne povorke, sahrane i bolnice u Sarajevu.
• Vinko Puljić, katolički poglavar BiH, susreo se sa Papom. Iz Sarajeva je prenio Papinu poruku svijetu: “Zaustavite divljaštvo, neka ljudsko pobijedi!”


• Lord Robert Owen istupa protiv SAD, koje odbijaju plan koji ide na ruku bosanskim Srbima.
• SUBNOR, Savez boraca iz Drugog svjetskog rata, uputio apel članstvu da se bore protiv fašizma, genocida i etničkog čišćenja, a za zajednički život.
• Savjet bolesnicima: Ako idete u ambulantu, ponesite jednu cjepanicu jer je stanje sa grijanjem kritično.


• U gradu vlada ratna hiperinflacija.
• Međunarodni Centar za mir primio predstavnike Helsinškog građanskog foruma iz Francuske koji treba da posmatraju situaciju u Sarajevu, a onda da izvijeste evropsku i svjetsku javnost da li u Sarajevu postoji građansko društvo.


• Obustavljeni UNHCR letovi.
• Počeo rad srednjih škola u mjesnim zajednicama, poslovnim prostorima, stanovima.
• Radio “Studio 99” objavio vijest o podjeli grada. Slušaoci se uspaničeno javljali u kontakt program. U gradu je bio Vance-Owenov posrednik. Od njega je dobijena ta informacija.


• Na aerodromskoj pisti ubistva i ranjavanja. U toku pretrčavanja preko piste UNPROFOR reflektorima osvjetljava pistu, a bosanski Srbi gađaju pokretnu metu. Onda slijedi UN procedura: Otkriveni treba da uđu u vozilo UN. “Plavci” ih vraćaju tamo odakle su pošli ili došli.
• Proglašeni najbolji sportisti BiH u '92. godini: šahisti Vesna Bašagić i Ivan Sokolov.


• Skupština grada donijela odluku da Sarajlije, u znak solidarnosti sa građanima Istočne Bosne, ne primaju humanitarnu pomoć sve dok i u Istočnu Bosnu ne stignu humanitarni konvoji.


• Otvoreno prvo ratno kino “Obala”. Projekcije se održavaju u sarajevskim podrumima.
• Zbog odbijanja Gradske vlade da preuzme humanitarnu pomoć, roba leži na aerodromskoj pisti. Piloti odbijaju da slijeću zbog gomila neisporučene hrane.


• “Oslobođenje” posjetila Bianca Jagger.
• Stigla odluka UNHCR-a, iz Ženeve: Vladini zvaničnici ne mogu se voziti avionima UN. Prošlog mjeseca, Ženeva je odobrila domaćim novinarima korištenje UN letova iz opkoljenog grada.
• Civilna zaštita od gradskih vlasti traži dva kontejnera za zaštitu Sarajlija od snajpera na raskršćima. Civilna zaštita ih ne može prevući, jer nema nafte.


• Sadako Ogata, najviši zvaničnik UNHCR-a, stopirala humanitarnu pomoć za BiH, dok Izvršni odbor grada ne promijeni svoju odluku o neprimanju humanitarne pomoći u znak solidarnosti sa građanima Istočne Bosne. Kada promijene odluku vazdušni most će opet biti uspostavljen.
• Njujork, 20. februar 1993. Savjet bezbjednosti UN jednoglasno usvojio novu rezoluciju, koja se odnosi na produženje mandata 13 000 plavih šljemova u Hrvatskoj. Ova rezolucija predviđa privremeno produženje mandata UN do 31. marta. Rezolucija 807 nalaže generalnom sekretaru UN da obezbijedi dodatno naoružanje u cilju povećavanja odbrambenih mogućnosti i dozvoljava, pozivajući se na paragraf 7 Povelje UN upotrebu oružja u slučaju napada na pripadnike mirovnih snaga. Osim toga, privremeno produženje mandata podrazumijeva iste zadatke mirovnih snaga kao i dosadašnja dva mandata, što znači neutralizaciju teškog naoružanja i odgovarajuće povlačenje zaraćenih strana.


• “Oslobođenje” proglašeno za list godine u svijetu.
• Probijena informativna blokada TVBiH - u program se uključio Studio Zenica, direktno u TV dnevnik.


• Na okupljanjima širom svijeta, u znak protesta protiv nemoći EZ i UN da zaustave krvavu agresiju u Bosni, pojavili se posteri: “U Bosni umire Evropa”.
• Njujork, 22. februar 1993. Savjet bezbjednosti UN usvojio novu rezoluciju o formiranju Međunarodnog suda za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije. Prema tekstu rezolucije, razmatraće se svi ratni zločini učinjeni na prostoru bivše Jugoslavije od 1. januara 1991. godine. Pred ovim sudom će odgovarati svi oni koji su osumnjičeni za ratne zločine, masovna ubistva, silovanja, etničko čišćenje i druge delikte protiv humanosti.
• Izvršni odbor grada prekinuo bojkot humanitarne pomoći.
• “Alsace paketi” stigli u Sarajevo. To je do sada najveći humanitarni konvoj koji je stigao u Sarajevo.


Igre

Karte
Osnovni način druženja za vrijeme dugih zimskih noći. Karta se na stepeništu koje je prva prilika za uplašene susjede da se konačno sretnu. Za one koji znaju kako igrati i pobijediti to postaje dio opstanka-borbe. Niko ne igra za novac, nego za lanč paket, konzervu ribe, litar ulja – to je ozbiljan kapital.

Bilijar
Zabranjen u 19. vijeku, danas je omiljena dokolica za ljude bez posla. Možda će neki od njih postati svjetski šampioni.

Poker automati
Rade iako nema struje. Njihovi vlasnici su naučili kako da riješe taj mali problem.

Igre za djecu
Brojanje granata ispaljenih na grad, podrezivanje oborenog drveća, skupljanje metaka, granata… Razmjena kolekcija.

Brzina
Demontiranje dijelova napuštenih automobila i odnošenje u “sigurnost”. Pravilo igre: što brže. Nema dobnih ograničenja.

Ženske priče
Razmjena ratnih recepata: ko može bolje pripremiti jelo napravljeno od ničega?

Nedžad Begović
Rođen 1958. Filmski je reditelj, a diplomirao je na Pravnom fakultetu. Snimio 25 amaterskih filmova i dobio 20 nagrada. Kao profesionalac, uradio desetine animiranih, dokumentarnih i kratkih filmova, kao i TV seriju od 30 epizoda. Primio je nagrade za filmove na festivalima u Krakovu, Štutgartu, Beogradu i Oberhauzenu…

OPSADA
Snimio pet dokumentaraca, pisao scenarije za igrane filmove, napravio crtani film i album stripova. Autor knjige “Quasimondo”, koju su objavili njujorški Muzej moderne umjetnosti i Centar Georges Pompidou u Parizu. Kao jedan od autora “Saga” projekta SA-LIFE, primio je kolektivne nagrade, “Oči Zemlje”, “Zlatno zrno zemlje”, “Bafta” i “Felix”.

Ako postoji život poslije života, u kom biste se obliku vratili?
Volio bih biti Supermen, iz čisto političkih razloga.

Kako biste opisali savršenu sreću?
Savršena sreća je besmislena, kao i višak novca.

Šta je vaš najveći gubitak?
Nikad nisam ništa iskusio što bih mogao zvati najvećim gubitkom.

Šta je vaš najveći dobitak?
Božiji dar – uvijek sam u ljubavi.

Kad i gdje ste bili najsrećniji?
Rođenje dvoje djece i moje premijere.

Koje su vaše izgubljene iluzije?
Pravda u svijetu ne postoji, suština je u snazi.

Opišite svoj dan i posao.
Uvijek radim, čak kad sam u kafani ili pozorištu, na ulici. A ja sam otac čak i u snovima, te je to dio mog dana i rada.

Sarajevo?
Sjećam se fotosa: Velika uljana mrlja dohvatila je pticu. Ptica se pokušava izvući. To je jedini znak života u mrlji. Tako je sa Sarajevom i Bosnom. Sve drugo je prosto mrlja.
.

Koje riječi više ne koristite?
Američki nacionalni interes, ljudska prava, principi, Ujedinjene nacije, Evropska zajednica, NATO, Rusija, Moskva, babuška, Mitterand, kazačok, Owen, engleski general, Kremlj, Michael Rose, supersile, Volga, Boutros Ghali, Akashi, ruska salata, ćirilica, balalajka…

Po vašem mišljenju, da li je moral vrlina?
Filozofski da, iz iskustva ne.

Gdje biste voljeli da živite?
U Sarajevu…i nigdje drugo.

Kako ste preživjeli?
Da budem iskren, nisam imao izbora. Preživio sam, to je to.

Čega se plašite?
Bojim se za moju porodicu.

Da li prošlost postoji za vas?
Naravno. Sve do 1958, kad sam se rodio.

Ovo je kraj civilizacije. Kako će izgledati slijedeća?
Ne znam sve o čemu je Darwin mislio.

Možete li nam dati recept za mentalno zdravlje?
Uvijek sam mislio da se recepti daju mentalno poremećenim.

Kako želite da umrete?
Na vrijeme…možda…kao Hemingway…kako god…Ja…na vrijeme.

Trebate li nadu da biste preživjeli?
Ne, trebam slobodu.

Kako je izgledala ’92, kako ’93, kako ’94?
1992 – pakao, 1993 – horor, 1994 – strašna.

Kako biste nazvali ovaj period svog života?
Povišena temperatura sa jakom dozom adrenalina.

Vaša poruka s kraja svijeta, iz zemlje posljednjih stvari?
Želim da političari konačno mogu nestati u crnoj rupi.

Volite li život i šta je život uopšte?
Ne mislim da mogu odgovoriti na ovo pitanje.

TRŠĆANSKA ULICA

Nalazi se na Marijin Dvoru i bila je mjesto gdje su brojne Sarajlije pogođene iz snajpera. Jedno vrijeme građani su bili štićeni od snajpera velikim betonskim blokovima. Poslije masakra na Markalama, u februaru 1994., Savjet bezbjednosti UN naredio je povlačenje agresorskog oružja oko Sarajeva, te su betonski blokovi povučeni sa sarajevskih ulica. Međutim, 1995. su vraćeni natrag.

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA