GRAD JE PODIJELJEN // 02. 1993.
ADIL KULENOVIĆ // NTV STUDIO 99
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Februar 1993

Adil Kulenović
Ntv Studio 99
GRAD JE PODIJELJEN

‘Nismo odmah mogli pretpostaviti o čemu je bilo riječ, zato što politika uvijek barata opštim frazama, tako da praktične mjere nikad čovjek ne zna. Tada je u Studio 99 došao jedan funkcionar SDA koji je očito bio liberalno nastrojen i koji je očito istovremeno rođeni Sarajlija i koji nam je dao internu informaciju o tome da doista postoji plan podjele grada Sarajeva, sa ucrtanim kartama, mjestima koja bi predstavljala linije razgraničenja. Dakle, da se od grada Sarajeva uslovno napravi novi Berlin, sa novim berlinskim zidom. Mi smo imali potpuno, dakle, pouzdanu informaciju, ja sam lično vidio sve karte, naravno nisam mogao doći do dokumenata koje bih mogao držati u svojim rukama, ali sam… dakle… bio apsolutno siguran u ono što je bio plan podjele grada Sarajeva. S tom informacijom odmah smo izašli u program, obavijestili naše gledaoce, odnosno slušaoce, u to vrijeme Radio 99. Nakon toga su počele žestoke reakcije. Prije svega građanstva koje se apsolutno suprotstavilo takvoj ideji, ali s druge strane i političkog establišmenta koji je negirao takve ideje. Čak je i iz kabineta predsjednika Izetbegovića došlo jedno saopštenje u kojem je rečeno da Studio 99 uzmenirava javnost, da nije riječ o pouzdanim informacijama. Došla je takođe informacija, odnosno saopštenje, iz Ministarstva unutrašnjih poslova u kojem je ponovljeno to da Studio 99 uznemirava javnost. Mi smo, međutim, bili apsolutno sigurni u tačnost naših informacija i nastavili smo raditi narednih 24 sata, bez izlaženja iz studija da ne bismo doživjeli eventualno zatvaranje zbog uznemiravanja javnosti. Sutra, 9-og februara, gradonačelnik Sarajeva, gospodin Kreševljaković, je održao i konferenciju za štampu i na direktno pitanje novinara Studija 99 da li je bilo riječi o podjelama, on je to ipak potvrdio.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

FEBRUAR 1993• Iz Ženeve pregovori sele u Njujork.
• Sarajevo je u krugu od pet obruča :
1. Vojska bosanskih Srba 2.UN 3. HVO 4. Crna berza 5. Aktuelna vlast


• Bosanski Srbi granatiraju pogrebne povorke, sahrane i bolnice u Sarajevu.
• Vinko Puljić, katolički poglavar BiH, susreo se sa Papom. Iz Sarajeva je prenio Papinu poruku svijetu: “Zaustavite divljaštvo, neka ljudsko pobijedi!”


• Lord Robert Owen istupa protiv SAD, koje odbijaju plan koji ide na ruku bosanskim Srbima.
• SUBNOR, Savez boraca iz Drugog svjetskog rata, uputio apel članstvu da se bore protiv fašizma, genocida i etničkog čišćenja, a za zajednički život.
• Savjet bolesnicima: Ako idete u ambulantu, ponesite jednu cjepanicu jer je stanje sa grijanjem kritično.


• U gradu vlada ratna hiperinflacija.
• Međunarodni Centar za mir primio predstavnike Helsinškog građanskog foruma iz Francuske koji treba da posmatraju situaciju u Sarajevu, a onda da izvijeste evropsku i svjetsku javnost da li u Sarajevu postoji građansko društvo.


• Obustavljeni UNHCR letovi.
• Počeo rad srednjih škola u mjesnim zajednicama, poslovnim prostorima, stanovima.
• Radio “Studio 99” objavio vijest o podjeli grada. Slušaoci se uspaničeno javljali u kontakt program. U gradu je bio Vance-Owenov posrednik. Od njega je dobijena ta informacija.


• Na aerodromskoj pisti ubistva i ranjavanja. U toku pretrčavanja preko piste UNPROFOR reflektorima osvjetljava pistu, a bosanski Srbi gađaju pokretnu metu. Onda slijedi UN procedura: Otkriveni treba da uđu u vozilo UN. “Plavci” ih vraćaju tamo odakle su pošli ili došli.
• Proglašeni najbolji sportisti BiH u '92. godini: šahisti Vesna Bašagić i Ivan Sokolov.


• Skupština grada donijela odluku da Sarajlije, u znak solidarnosti sa građanima Istočne Bosne, ne primaju humanitarnu pomoć sve dok i u Istočnu Bosnu ne stignu humanitarni konvoji.


• Otvoreno prvo ratno kino “Obala”. Projekcije se održavaju u sarajevskim podrumima.
• Zbog odbijanja Gradske vlade da preuzme humanitarnu pomoć, roba leži na aerodromskoj pisti. Piloti odbijaju da slijeću zbog gomila neisporučene hrane.


• “Oslobođenje” posjetila Bianca Jagger.
• Stigla odluka UNHCR-a, iz Ženeve: Vladini zvaničnici ne mogu se voziti avionima UN. Prošlog mjeseca, Ženeva je odobrila domaćim novinarima korištenje UN letova iz opkoljenog grada.
• Civilna zaštita od gradskih vlasti traži dva kontejnera za zaštitu Sarajlija od snajpera na raskršćima. Civilna zaštita ih ne može prevući, jer nema nafte.


• Sadako Ogata, najviši zvaničnik UNHCR-a, stopirala humanitarnu pomoć za BiH, dok Izvršni odbor grada ne promijeni svoju odluku o neprimanju humanitarne pomoći u znak solidarnosti sa građanima Istočne Bosne. Kada promijene odluku vazdušni most će opet biti uspostavljen.
• Njujork, 20. februar 1993. Savjet bezbjednosti UN jednoglasno usvojio novu rezoluciju, koja se odnosi na produženje mandata 13 000 plavih šljemova u Hrvatskoj. Ova rezolucija predviđa privremeno produženje mandata UN do 31. marta. Rezolucija 807 nalaže generalnom sekretaru UN da obezbijedi dodatno naoružanje u cilju povećavanja odbrambenih mogućnosti i dozvoljava, pozivajući se na paragraf 7 Povelje UN upotrebu oružja u slučaju napada na pripadnike mirovnih snaga. Osim toga, privremeno produženje mandata podrazumijeva iste zadatke mirovnih snaga kao i dosadašnja dva mandata, što znači neutralizaciju teškog naoružanja i odgovarajuće povlačenje zaraćenih strana.


• “Oslobođenje” proglašeno za list godine u svijetu.
• Probijena informativna blokada TVBiH - u program se uključio Studio Zenica, direktno u TV dnevnik.


• Na okupljanjima širom svijeta, u znak protesta protiv nemoći EZ i UN da zaustave krvavu agresiju u Bosni, pojavili se posteri: “U Bosni umire Evropa”.
• Njujork, 22. februar 1993. Savjet bezbjednosti UN usvojio novu rezoluciju o formiranju Međunarodnog suda za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije. Prema tekstu rezolucije, razmatraće se svi ratni zločini učinjeni na prostoru bivše Jugoslavije od 1. januara 1991. godine. Pred ovim sudom će odgovarati svi oni koji su osumnjičeni za ratne zločine, masovna ubistva, silovanja, etničko čišćenje i druge delikte protiv humanosti.
• Izvršni odbor grada prekinuo bojkot humanitarne pomoći.
• “Alsace paketi” stigli u Sarajevo. To je do sada najveći humanitarni konvoj koji je stigao u Sarajevo.


Novosti

Jedine novine koje možete kupiti tokom opsade su OSLOBOĐENJE I VEČERNJE NOVINE. Nekad je Oslobođenje imao format kao Times ili Frankfurter Allgemeine. Imao je 32, 24 ili 16 strana. Od juna 1991. njegova veličina počinje se smanjivati. Sada je to mini format, sa osam ili, najčešće, četiri stranice. Novine prodaju sami novinari – između 07.30 i 09.00 ujutro. Zbog nestašice papira, štampa se do 10.000 primjeraka. Od novembra 1992. tiraž je pao na 5.000, tako da distribucija ne traje duže od dvadeset minuta. Izgleda da dobijaju oni jači čitaoci. Radio Bosna i Hercegovina, Studio Sarajevo, emituje program 24 sata dnevno. Kada ima struje vijesti se slušaju više puta. Vijesti se daju svaki sat i svako ih čeka. Televizija danas svedena je samo na nekoliko informativnih emisija, programa uživo i press konferencije koje se svakodnevno održavaju u Međunarodnom press centru.

Radio

Nezavisni radio “Radio Zid”, koji je osnovao i vodi Zdravko Grebo, jeste stanica koja se bavi propagiranjem urbanog mentaliteta. Biti urban u Sarajevu znači učestvovati u Sarajevu kao urbana zajednica. Radio se prije svega obraća ljudima koji predstavljaju gradsko stanovništvo, ali nastoji i da stvori i obrazuje publiku tog profila. Program se odvija dvadeset četiri sata.
“Radio 99”, koji vodi Adil Kulenović, je privatna radio stanica, a postigla je veliku popularnost tokom rata. Tu sarađuju i mladi novinari i oni koji nisu bili novinari prije rata, ali ih je privukao duh građanskog otpora. Stanica je smještena u podrumu i radi na agregat.
Grupa “Nadrealisti” bila je najpopularnija satirično-komična grupa u bivšoj Jugoslaviji. Imaju šou “Dežurni mikrofon”, čiji je producent Boro Kontić, na Prvom programu Radio Sarajeva. Njihova satira o društvu u ratu, koja se emituje svake nedjelje, pravi je hit. “Izuzetan humor nasuprot smrti i očaju je bio pravi protivotrov za rat. Članovi grupe ‘Hit parada nadrealista’ su pravi lijek u Sarajevu, nasmijavajući putem radija dok svuda oko njih padaju granate.”

(“The New York Times”, 6. juli 1993)

Adil Kulenović
Rođen u Bihaću, 15. novembra 1949. godine. Profesor filozofije i sociologije. Objavljivao radove u naučnim magazinima, dnevnim i nedjeljnim novinama. Pokrenuo magazin “Slobodna Bosna”. Jedan je od osnivača Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

OPSADA
Radio je kao glavni urednik Nezavisnog radija “Studio 99”, od početka rata. Vodi talk-show “Intervju dana” u kome je do sada intevjuisao oko 400 javnih ličnosti iz BiH i svijeta. Pokrenuo Nezavisnu televiziju “99” i magazin “Slobodne misli 99”. Jedan od pokretača Deklaracije za slobodno i ujedinjeno Sarajevo, koju je potpisalo preko 180.000 Sarajlija i više od 100.000 ljudi izvan Bosne.

Ako postoji život poslije života, u kom biste se obliku vratili?
U istom.

Kako biste opisali savršenu sreću?
Biti na putu prema cilju koji treba osvojiti.

Šta je vaš najveći gubitak?
Naivnost, ne živim sa svojom djecom.

Šta je vaš najveći dobitak?
Nestanak tabua, osjećaj slobode.

Kad i gdje ste bili najsrećniji?
U februaru 1993, kada sam prvi put napustio Sarajevo i vratio se.

Koje su vaše izgubljene iluzije?
Da poznajem ljude.

Opišite svoj dan i posao.
Između 8.00 i 9.00, ustajem sa prvim telefonskim pozivima. Između 9.00 i 10.00, odvratno jutarnje brijanje. Između 10.00 i 14.00, najmanje 50 različitih razgovora i susreta. Od 14.00 do 17.00, razgovori, planovi za slijedeći dan i analize prethodnog. Od 17.00 do 19.00, “Intervju dana” sa gostom. Od 21.00 do 23.00, slušanje vijesti i čitanje novina. Od 23.00 do 1.00 ujutro, konačno sam sa sobom, čitam i pišem.

Sarajevo?
Istina o modernoj evropskoj civilizaciji.

Koje riječi više ne koristite?
Opšta dobrobit, kolektivni interesi, ljudi su uvijek u pravu.

Po vašem mišljenju, da li je moral vrlina?
Moral je, nažalost, krik nemoćnih.

Gdje biste voljeli da živite?
Još uvijek u Sarajevu.

Kako ste preživjeli?
Upornost, rizik, sreća.

Čega se plašite?
Slabosti da se oduprem nečem.

Da li prošlost postoji za vas?
Da, kao lijepog sna iz bivšeg života.

Ovo je kraj civilizacije. Kako će izgledati slijedeća?
Orwell je bio u pravu.

Možete li nam dati recept za mentalno zdravlje?
Raditi u hodu.

Kako želite da umrete?
U pokretu.

Trebate li nadu da biste preživjeli?
Nada je jedan od uslova za opstanak.

Kako je izgledala ’92, kako ’93, kako ’94?
1992, vjerovao sam u svijet ljudskih prava; 1993, mislio sam da će svjetske sile odlučiti o našoj sudbini; 1994, mislim da su sila i nasilje jedini faktor koji odlučuje istoriju.

Kako biste nazvali ovaj period svog života?
Period sazrijevanja.

Vaša poruka s kraja svijeta, iz zemlje posljednjih stvari?
Pobuna je jedini način, kada je u pitanju sloboda.

Volite li život i šta je život uopšte?
Da, volim. Život je kada si bačen u svijet bez smisla i cilja i gdje pojedinac počinje da funkcioniše.

GRANICE

Granice opsjednutog grada bile su markirane komadima “ničije zemlje”, koja je dijelila branioce od agresora. Na nekim mjestima, zona odvajanja je bio samo tanki zid. Aerodrom je bio mali komad zemlje pod kontrolom UNPROFOR-a. Odatle, preko planine Igman, grad je komunicirao s drugim dijelovima slobodne teritorije u Bosni i Hercegovini.

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA