STIGAO DJED MRAZ // 12. 1992.
MLADEN JELIČIĆ-TROKA // GLUMAC
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Decembar 1992

Mladen-Troka Jeličić
Glumac
STIGAO DJED MRAZ

‘U Sarajevu nije bila moja kćer koja je imala dijabetes, zbog toga sam je i poslao iz Sarajeva, i dva sestrića su takođe izašla sa svojim roditeljima. Ostalo je nešto igračaka koje su im bile drage uspomene. E, ja sam odlučio da napravim jednu vrstu zločina prema uspomenama moje familije. Pokupio sam te igračke i obukao kostim. Svoj kostim Djeda Mraza. I otišao sam u bolnicu na dječije odjeljenje u dogovoru sa sestrom Fatimom, koja je jedna prekrasna osoba. Žena koja je ne samo medicinska sestra već je glavna na toj klinici sestra. Nego je maltene kao majka, to je djeci bila. Dobio sam još nešto slatkiša od nekih prijatelja koji su prije rata imali radnje. I to sam sve potrpao u dvije velike najlon vreće za smeće. I otišao sam u bolnicu i napravio sam neku vrstu priredbe novogodišnje.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

DECEMBAR 1992


• Povodom agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva, preovladava opšti stav međunarodne zajednice: “Srbe treba urazumiti, ali ne i poraziti, nego im ostaviti prostor za častan izlazak iz situacije koju su sami stvorili.”
• Satish Nambiar, šef štaba UN za BiH, izjavljuje: “Ovo je začarani krug. Ja zapravo ne vidim rješenje.”
• Održana Konferencija islamskih zemalja. Donesena odluka kojom se traži ukidanje embarga na oružje za BiH. Snagu tom zahtjevu daje nafta koju islamske zemlje drže u svojim rukama.
• Pismo predsjedniku SAD, Billu Clintonu, uputile vjerske, naučne i književne institucije iz Sarajeva: ANUBiH, “La Benevolencija”,”Pen centar”, “Napredak”, “Preporod”, Sarajevski Univerzitet.
• Ženeva, 2. decembar 1992. Jednoglasno usvojena rezolucija Komisije za ljudska prava, koja jasno naznačava agresora i njegova zlodjela.
• Snage bosanskih Srba izvršili težak napad na Otes, u predgrađu Sarajeva.
• Svaki Sarajlija ima pravo na 0,333 kg.hljeba ili 0,174 kg.brašna /brašno dobijaju oni dijelovi grada u koje hljeb ne može stići/.
• Hrvatska ipak ukinula tranzitne vize.
• General OSBiH, Stjepan Šiber, protestuje kod UNPROFOR-a jer se pripadnici vojske bosanskih Srba voze bijelim UN vozilima preko aerodromske piste.
• Gradski Crveni krst se brine o izbjeglicama u kolektivnim izbjegličkim centrima.
• Iz naselja Otes, snage OSBiH se povukle pred agresorskim artiljerijskim napadom. Stanovnici evakuisani. Bježeći, pregazili rijeku Dobrinju.
• U organizaciji sarajevskog HVO-a počeo Božićni turnir u malom nogometu. Učestvuje 16 ekipa, turnir traje 17 dana.
• Iz Beograda stigla velika pošiljka paketa putem humanitarne organizacije “Adra”.
• Rusija neće da isporučuje plin Sarajevu zbog velikog duga za plin. U Moskvi delegacija BiH na pregovorima oko puštanja plina.


• Na mirovnoj konferenciji u Ženevi, delegacije rade na mapama. Ministar spoljnih poslova BiH predložio BiH u 13 kantona.
• Aerodrom zatvoren, Sarajevo čeka novi humanitarni krug pomoći.
• Zbog teške situacije u gradu donesena zabrana rada u kafanama poslije l8 sati.
• Borci OSBiH osvojili kotu 850 na brdu Žuč. To brdo je bilo jedno od najžešćih srpskih uporišta za gađanje Sarajeva.
• U Sarajevo ušli Blaženi graditelji mira. U kinu “Radnik” održali ekumenski skup.
• Na mirovnoj konferenciji u Ženevi sve tri strane dale pismene garancije da neće pucati na avione kako bi bio otvoren Sarajevski aerodrom.


• Predsjednik hrvatske tvorevine Herceg-Bosna, Mate Boban, blokirao ulazak oružja za OSBiH pred Sarajevom. Sarajevo je pod trostrukom opsadom: bosanski Srbi-UN-Herceg-Bosna.
• Lider SDS-a, Radovan Karadžić, u Ženevi daje izjavu da prekida rat 17. decembra, ali da njegova skupština treba usvojiti rezoluciju o prestanku rata.
• Da bi se pojavio svaki dan, dnevni list “Oslobođenje” treba bure nafte za agregat, a za pripremu novine novinari imaju sat vremena. Zbog malog broja primjeraka, građani prave zidne novine.


• U gradu se pojavili falsifikovani bonovi od 5000 bh dinara. Ubačeno 1 200 000 falsifikovanih novčanica.
• Srpska televizija sa Pala, “Srna”, vrši stalni pritisak na Srbe u Sarajevu da se iseljavaju.
• Pauci odvoze nepropisno parkirana kola. Komunalno preduzeće “Rad” uputilo javni poziv da se stane u kraj parkiranju “na divlje”.
• Ženeva, 18. decembar 1992. Završena ministarska konferencija o bivšoj Jugoslaviji u Ženevi.
• Lawrence Eagleburger izjavio: Milošević i Karadžić sistematski krše dogovore koje su sami potpisali; založio se za kažnjavanje svih ratnih zločinaca imenujući neke od njih; predložio da Savjet bezbjednosti UN preispita odluku o embargu na oružje BiH; mora se izvršiti pritisak da se otvore putevi humanitarne pomoći; pojačati napore da se spriječi širenje rata, posebno na Kosovu; pojačati sankcije kako bi se što prije zaustavio rat.
• Njujork, 18. decembar 1992. Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju kojom se od Savjeta bezbjednosti traži da ukine embargo na izvoz oružja u BiH i da odobri vojnu intervenciju ukoliko Srbija i Crna Gora nastave i poslije 15. januara, kršiti prethodne rezolucije Savjeta bezbjednosti. Za ovu Rezoluciju su glasale 102 zemlje, 57 uzdržanih, a nijedna protiv.
• Na sjednici Predsjedništva BiH donesena odluka da Alija Izetbegović ostaje predsjednik dok traje rat.


• Imenovan prvi ambasador u BiH, ambasador Hrvatske, dr Sančević.


• Osnovana bh avio-kompanija “Air BiH”, od bivših službenika JAT-a. Predstavnik kompanije izjavio: “S obzirom da je Sarajevski aerodrom pod kontrolom UN, Sarajlije će morati za putovanja koristiti druge vazdušne luke, s tim što će sve rezervacije moći obaviti preko novoosnovane kompanije “Air BiH”.
• U Ženevi napravljene tri mape demilitarizacije.


• “Velepekara” traži gorionike za plin od Medicinske škole, da bi osposobili još jednu liniju, jer je stanje sa naftom kritično.
• Proslavljen Božić u bazi UNPROFOR-a. Vojnici francuskog bataljona pjevali “Molimo se za mir u Sarajevu”.
• Granatiran glavni štab UNPROFOR-a. General Morillon, zapovjednik UNPROFOR-a, hoće da se zbog tog događaja povuče iz Sarajeva. Vlada BiH mu dala garancije da će provesti istragu.
• Ženeva, 28. decembar 1992. Počela mirovna konferencija o bivšoj Jugoslaviji
• Ukinut policijski sat za proslavu Nove godine.
• UNPROFOR uputio prijedlog bh vlastima da UNPROFOR sa aerodromske piste vraća muškarce koji hoće da odu iz grada. Oni predlažu bh vlastima da organizuju zajedničku kontrolu koridora.

Mladen Jeličić – Troka
Rođen 19. decembra 1948. u Sarajevu. Postao glumac i od 1974. glumi u sarajevskom Narodnom pozorištu. Od 1989. slobodnjak. Glumio je u 12 TV serija i show programu “Audicija”, koju je gledalo 2,5 miliona gledaoca.

OPSADA
Od maja 1992. do decembra 1994. igrao je u preko 800 predstava za djecu, snimio 100 televizijskih emisija za Dječiji program RTVBiH.

Ako postoji život poslije života, u kom biste se obliku vratili?
Kao Nautilus.

Kako biste opisali savršenu sreću?
Biti sposoban da ispuniš tuđe želje.

Šta je vaš najveći gubitak?
Razdvojena familija.

Šta je vaš najveći dobitak?
Iskustvo posljednje tri godine i nagovještaj unutarnjeg mira.

Kad i gdje ste bili najsrećniji?
Kad uspijem da djeca, igrajući se sa mnom, zaborave ono što ih okružuje.

Koje su vaše izgubljene iluzije?
Ona opšta o dobroti ljudske vrste.

Opišite svoj dan i posao.
Neću.

Sarajevo?
Sarajevo je bilo, Sarajevo jeste, Sarajevo će biti, ali zadugo neće biti ono što je bilo.

Koje riječi više ne koristite?
Ljudi, sretan sam.

Po vašem mišljenju, da li je moral vrlina?
Moral je najfleksibilnija forma za koju znam. Primjer: “Ako čovjek uzme zrelo voće u bilo kojoj zemlji u svijetu, to ne znači ništa. Ako to uradi u Sarajevu, to je zločin.”

Gdje biste voljeli da živite?
Na mjestu na kome mogu biti što sam, a za mene, to je Sarajevo.

Kako ste preživjeli?
Grupa WHO stručnjaka za mentalno zdravlje stigla je u Sarajevo da prouče situaciju. Pitali su preživjele: “Koliko je tri puta tri?” Prvi je odgovorio “257”, drugi: “Utorak”, treći: “Devet”. Jedan od stručnjaka kaže: “Evo normalnog Sarajlije. Kako ste dobili rezultat?” Treći čovjek je odgovorio: “Jednostavno, podijelio sam 257 sa utorkom i dobio rezultat.”

Čega se plašite?
Želje za osvetom i kolektivne krivnje.

Da li prošlost postoji za vas?
Prošlost je sve, samo ne budućnost.

Ovo je kraj civilizacije. Kako će izgledati slijedeća?
Biće mnogo nasilnija i proći će brzo.

Možete li nam dati recept za mentalno zdravlje?
Čovjek mora biti malo lud, ili malo ekscentričan. Mora biti u svom sopstvenom svijetu s vremena na vrijeme, ali ne treba ostati tamo. Moraš se smijati što više možeš, čak i nasilu.

Kako želite da umrete?
U jasnom okruženju i nenadano.

Trebate li nadu da biste preživjeli?
Pandora nam ne daje mnogo izbora, ali u svakom slučaju, hvala.

Kako je izgledala ’92, kako ’93, kako ’94?
’92 – strašna, ’93 – još gora, ’94 – ima li ovo kraja?

Kako biste nazvali ovaj period svog života?
Upoznavanje sa vladavinom zla (pakao) i ulaz u čistilište.

Vaša poruka s kraja svijeta, iz zemlje posljednjih stvari?
Slušajte zvukove s kraja svijeta, čućete vašu budućnost.

Volite li život i šta je život uopšte?
Mislim da, život je preliminarni test za besmrtnost. Samo njih nekoliko prođe, mnogi padnu, pa probaju ponovo.

BOLNICE

U proljeće 1992. Dom zdravlja u Starom gradu bio je granatiran. U maju 1992. Državna bolnica je intenzivno gađana, na nju je tokom opsade palo oko 200 granata. Žrtve su bili pacijenti. Klinika “Koševo” doživjela je istu sudbinu. Operacione sale i intenzivna njega, takođe su gađani. Bolnice su, uglavnom, gađane pancirnim granatama koje su prolazile kroz nekoliko soba. Bolesnici su premještani, a hirurzi su često operisali bez struje ili vode, koristeći svijeće i petolitarske kanistere vode. Bolnica je dnevno primala stotine građana.

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA