PREMIJERA ‘KOSE’ // 11. 1992.
AMILA GLAMOČAK // VOKALNI SOLISTA
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Novembar 1992

Amila Glamočak
Vokalni solista
PREMIJERA ‘KOSE’

‘Probe su se obavljale sa jednim malim akumulatorom, gdje smo, dakle, priključili kasetofon da bismo mogli skinuti tu muziku, da bismo vježbali uz muziku, da bi se radila koreografija i tako dalje. Ja danas, kad razmišljam, zaista shvatam da je to onako, nekako čudno bilo na koji način smo mi stvarali tu “Kosu”. I onda se konačno u zimu ’92. desila ta premijera koja je zaista bila, po meni, jedan takav kultni događaj koji, mislim, da je dugo, dugo… dakle, koliko god se “Kosa” održavala… i bio jedan veliki, jedan veliki ventil, jedan veliki sedativ, kako ja volim reći, za građane ovog grada. Mi smo znali da su ti građani dolazili i iz Dobrinje i iz najudaljenijih dijelova grada pod granatama, da gledaju tu “Kosu”, pa smo zbog toga i obavljali po dvije, po tri predstave dnevno, baš zbog publike koja je dolazila da vidi a koje nismo mogli vratiti.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

NOVEMBAR 1992


• Da bi se neko od Sarajlija pridružio organizovanim konvojima koji poslije dugog odlaganja ipak odlaze iz grada, treba imati saglasnost sarajevskog MUP-a, saglasnost UN-a i saglasnost bosanskih Srba.
• Stjepan Kljujić, član Predsjedništva BiH, iz reda hrvatskog naroda, prisiljen podnijeti ostavku na zahtjev HDZ-a, u korist Mire Lasića, njihovog novog kandidata.
• Sefer Halilović, komandant OSBiH, zabranio odlazak konvoja, ali Pero Butigan, direktor Crvenog krsta, kaže da su oni obavezni prevesti građane. Ipak su otišli i konvoj za Split i konvoj za Beograd.
• Reditelj Pavle Mašić napravio animirani film “Kafa”.
• Preduzeće “Šipad holding” ima na raspolaganju drva za grijanje, ali pitanje je kako ga uvesti u Sarajevo? Drvo čeka u Fojnici, Tarčinu, Konjicu…predgrađima Sarajeva.
• Ženeva, 7. novembar 1992. U Ženevi, na konferenciji o BiH, Radovan Karadžić izjavio da će zbog pritiska međunarodne zajednice, za sada odustati od traženja posebne države, ali da i dalje ostaje sa zahtjevima za velikom autonomijom i podjeli BiH na pet oblasti. Haris Silajdžić zahtijeva otvaranje putnog koridora Ploče - Mostar - Sarajevo
• Konvoj sarajevskih Slovenaca, u organizaciji Udruženja Slovenaca i slovenačke Vlade, napustio Sarajevo. Slovenci otišli u Sloveniju.
• UNPROFOR i Komunalno preduzeće “Rad” preduzeli akciju čišćenja grada i sklanjanje ogromnog broja uništenih automobila sa ulica.
• Ranjenici čekaju na izlazak iz grada.
• Holivudska ekipa u posjeti redakciji lista “Oslobođenje” koje radi u podrumima potpuno uništene zgrade, na prvoj liniji odbrane grada.
• UNPROFOR primio odluku UN iz Ženeve kojom zvanične političke i privredne delegacije iz Sarajeva mogu koristiti transportne avione kojima se doprema humanitarna pomoć.
• Savjet UNHCR-a građanima Sarajeva: Jedite svakih 6-7 dana lunch paket iz humanitarne pomoći.
• Pošta priključila 30.000 telefona prioritetima, isključivo za lokalnu komunikaciju, jer veze sa svijetom ne funkcionišu.


• Okružno Vojno tužilaštvo provodi istragu protiv bivšeg komandanta UNPROFOR-a Louisa Mackenzia.


• U gradu se osnivaju banke.

Kulturni opstanak

Opsjednuti grad brani se kulturom i tako opstaje. Grupe i pojedinci stvaraju sve ono što su koristili da stvaraju prije opsade. U nemogućim okolnostima oni snimaju filmove, pišu knjige, objavljuju novine, emituju radio programe, dizajniraju razglednice, postavljaju izložbe, predstave, prave mape za obnovu grada, osnivaju nove banke, organizuju modne revije, snimaju fotografije, slave praznike, stavljaju šminku… Sarajevo je grad budućnosti i života u postkataklizmi. U njemu, na ruševinama stare civilizacije izbija nova, alternativna, sastavljena od ostataka urbanih elemenata. Sarajevo živi život futurističke komike i naučnofantastičnih filmova.

Kamerni teatar 55

U periodu od 1. januara do jeseni 1993. Kamerni teatar 55 je bio domaćin 431 događaja – od pozorišnih predstava do mjuzikla i rok koncerata. Iako je tokom rata zgrada pogođena nekoliko puta, Sarajlije tvrde da je to jedno od najsigurnijih mjesta u gradu. Dvaput sedmično izvodi se “Kosa”, ali se mogu vidjeti i neke predratne predstave Šekspirovih djela. Predstave počinju u jedan popodne zbog policijskog sata.
Kamerni teatar je, takođe, mjesto gdje se promovišu nove firme, banke i političke partije, izložbe konceptualne umjetnosti, fotografije, lokalne proslave, a možete naići i na koktel – spremljen od humanitarne pomoći.
Direktor pozorišta je Nermin Tulić, glumac koji je izgubio obje noge prilikom granatiranja.

Amila Glamočak
Rođena 19. jula 1966. godine, u Sarajevu. Diplomirala na Muzičkoj akademiji. Nastupala kao pozadinski vokal sa najvećim pop i rok grupama u bivšoj Jugoslaviji.

OPSADA
Snimila mnogo pjesama, nastupala u predstavi “Kosa”. Predaje muziku i radi na novoj ploči.

Ako postoji život poslije života, u kom biste se obliku vratili?
Opet kao ja.

Kako biste opisali savršenu sreću?
Sloboda, ljubav, zdravlje i rad.

Šta je vaš najveći gubitak?
Uništena porodična kuća.

Šta je vaš najveći dobitak?
Moj sin, rođen u ratu.

Kad i gdje ste bili najsrećniji?
U Sarajevu, 28. novembra 1992. i 6. septembra 1993. godine.

Koje su vaše izgubljene iluzije?
Ne postoje.

Opišite svoj dan i posao.
Idem u studio, radim sa srednjoškolcima, a ostalo vrijeme provodim sa sinom i mužem.

Sarajevo?
Sarajevo, moj bol i sreća.

Koje riječi više ne koristite?
Ne mogu.

Po vašem mišljenju, da li je moral vrlina?
Da.

Gdje biste voljeli da živite?
Gdje i živim – u Sarajevu.

Kako ste preživjeli?
Čudom i srećom.

Čega se plašite?
Granata i bolesti.

Da li prošlost postoji za vas?
Naravno.

Ovo je kraj civilizacije. Kako će izgledati slijedeća?
Bog zna.

Možete li nam dati recept za mentalno zdravlje?
Smijeh, pjesma i ljubav.

Kako želite da umrete?
Ne želim da umrem.

Trebate li nadu da biste preživjeli?
Nada je jedino što nam je ostalo.

Kako je izgledala ’92, kako ’93, kako ’94?
’92. strašna, ’93. gora, ’94. bolja. U privatnom životu, najbolja.

Kako biste nazvali ovaj period svog života?
Film.

Vaša poruka s kraja svijeta, iz zemlje posljednjih stvari?
Imamo snage, vjerujemo i mi ćemo preživjeti na način samo nama poznat – mi smo sretni!

Volite li život i šta je život uopšte?
Volim! Život je sloboda, uspjeh, ljubav, rad, sreća, i …

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA