TROMBLON PUN POGODAK // 11. 1992.
FAIK KULOVIĆ // CENTAR ZA NAMJENSKU PROIZVODNJU
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

Novembar 1992

Faik Kulović
Centar za namjensku proizvodnju
TROMBLON PUN POGODAK

‘Malo ljudi koji se nisu borili zna da smo proizveli kumulativni tromblon, dakle tromblon koji je u stanju da zaustavi oklopno sredstvo, koji je imao fantastične performanse. Zaista se ni dan danas u bilo kakvim uslovima borbe ne bih zastidio takvih efekata. Imali smo 140 milimetara probojnosti kroz čeličnu ploču. To znači da smo mogli da zaustavimo tenk, ukoliko bi došlo do direktnog pogotka. Već malo kosi pogodak ne bi proizveo taj efekat imobilizacije posade u tenku, ali ne postoji posada tenka, niti bilo kojeg borbenog sredstva na svijetu koja kad dobije pogodak ostane na poziciji. Ona se obično vraća nazad da vidi oštećenja, ili bježi od mjesta gdje je dobila pogodak, pošto je velika vjerovatnoća da će ga dobiti još jednom. Znači, mi smo već tada proizvodili i te kumulativne tromblone koje smo zaista radili na jedan nevjerovatan način. Od tako banalnih stvari, sa tako puno muke smo nalazili bakar pa ga valcali, pa smo ga pravili u lijevak, jer je lijevak srce kumulativnog tromblona, ukoliko je on pod određenim uglom i sa određenim materijalom onda vam sve ostalo ide kako treba. Normalno, tu se morao mijenjati sistem upaljača, on je sad bio nazad. Bio je inicijalni, a ne udarni.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

NOVEMBAR 1992


• Da bi se neko od Sarajlija pridružio organizovanim konvojima koji poslije dugog odlaganja ipak odlaze iz grada, treba imati saglasnost sarajevskog MUP-a, saglasnost UN-a i saglasnost bosanskih Srba.
• Stjepan Kljujić, član Predsjedništva BiH, iz reda hrvatskog naroda, prisiljen podnijeti ostavku na zahtjev HDZ-a, u korist Mire Lasića, njihovog novog kandidata.
• Sefer Halilović, komandant OSBiH, zabranio odlazak konvoja, ali Pero Butigan, direktor Crvenog krsta, kaže da su oni obavezni prevesti građane. Ipak su otišli i konvoj za Split i konvoj za Beograd.
• Reditelj Pavle Mašić napravio animirani film “Kafa”.
• Preduzeće “Šipad holding” ima na raspolaganju drva za grijanje, ali pitanje je kako ga uvesti u Sarajevo? Drvo čeka u Fojnici, Tarčinu, Konjicu…predgrađima Sarajeva.
• Ženeva, 7. novembar 1992. U Ženevi, na konferenciji o BiH, Radovan Karadžić izjavio da će zbog pritiska međunarodne zajednice, za sada odustati od traženja posebne države, ali da i dalje ostaje sa zahtjevima za velikom autonomijom i podjeli BiH na pet oblasti. Haris Silajdžić zahtijeva otvaranje putnog koridora Ploče - Mostar - Sarajevo
• Konvoj sarajevskih Slovenaca, u organizaciji Udruženja Slovenaca i slovenačke Vlade, napustio Sarajevo. Slovenci otišli u Sloveniju.
• UNPROFOR i Komunalno preduzeće “Rad” preduzeli akciju čišćenja grada i sklanjanje ogromnog broja uništenih automobila sa ulica.
• Ranjenici čekaju na izlazak iz grada.
• Holivudska ekipa u posjeti redakciji lista “Oslobođenje” koje radi u podrumima potpuno uništene zgrade, na prvoj liniji odbrane grada.
• UNPROFOR primio odluku UN iz Ženeve kojom zvanične političke i privredne delegacije iz Sarajeva mogu koristiti transportne avione kojima se doprema humanitarna pomoć.
• Savjet UNHCR-a građanima Sarajeva: Jedite svakih 6-7 dana lunch paket iz humanitarne pomoći.
• Pošta priključila 30.000 telefona prioritetima, isključivo za lokalnu komunikaciju, jer veze sa svijetom ne funkcionišu.


• Okružno Vojno tužilaštvo provodi istragu protiv bivšeg komandanta UNPROFOR-a Louisa Mackenzia.


• U gradu se osnivaju banke.

ORUŽJE

Početkom opsade, agresor je zaokružio Sarajevo s 260 tenkova, 120 minobacača, bezbroj raketnih lansera, protivavionskim oružjem, snajperima, mitraljezima…U toku granatiranja, popularni kviz u sarajevskim podrumima bio je u pogađanju vrste oružja i kalibra po zvuku eksplozije ili ispaljenja. Ipak, najinteresantnije oružje su proizveli branioci grada tokom prvog perioda opsade. Topovi napravljeni od gasnih pipa; lukovi i strijele sa eksplozivnim vršcima; boce punjene različitim zapaljivim tečnostima koje su ispaljivane iz topova; ručno pravljeni trombloni i bombe koji su bili isto tako opasni za one koji ih ispaljuju, kao i za agresora.

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA