AUTO-STOPOM PO GRADU // 08. 1992.
LEJLA HASANBEGOVIĆ // MEĐUNARODNI TEATARSKI I FILMSKI FESTIVAL – MESS
GOVORNA ISTORIJA - INTERVJU
GOVORNA ISTORIJA - TRANSKRIPT

August 1992

Lejla Hasanbegović
Međunarodni teatarski i filmski festival – MES
AUTO-STOPOM PO GRADU

‘Tokom tri godine rata, znači od ’92. do ’95, pošto stanujem na Alipašinom polju, a dolazila sam na posao u grad, to jest u Titovu, taj dio koji je nekih 10-ak kilometara sam morala da prelazim svaki dan u dva smjera. Zbog toga što gradski saobraćaj nije radio, obično sam koristila auto-stop. Naravno, dosta puta i pješke, ali auto-stop je bio moj najčešći način prebacivanja s posla kući i obrnuto. Postojali su razni načini i metode stopiranja ljudi koji su stajali. Međutim, ja sam imala svoj način i taktiku stopiranja. Znači, vrijeme gdje se stopira, mjesto gdje se stoji i, naravno, onaj ko će stati. U toku rata, automobili UN-a koji su bili tu nisu nikada stajali. Znači, ostajali su samo privatni automobili, onih malo koji su postojali i, naravno, nešto kamiona koji su u to vrijeme vozili kao što su “Rad” i tako. Međutim, samo stopiranje privatnih automobila svodilo se da se uvijek stopira sam. Znači, na mjestu gdje ne stoji više niko, jer su šanse veće da će ti neko stati.’

FOTOGRAFIJE NA TEMU
TEKST NA TEMU

AUGUST 1992


• U konvoju koji se uputio u Njemačku sa djecom bez roditelja, srpski snajperisti usmrtili bebe u autobusu.


• Romi iz naselja Butmir odlaze da prezime u Italiju.


• Agresor ucjenjuje vodom. Isključen rezervoar Bačevo. 90% grada nema vodu.
• Aerodrom zatvoren zbog granatiranja.
• Užasno stanje u zgradi Domu staraca, koja se nalazi na ničijoj zemlji.
• Izrael učestvuje u vazdušnom mostu, u dopremi humanitarne pomoći.
• Izjava bivše britanske premijerke, Margaret Thatcher, a povodom događaja u Bosni: “Svaki put kada međunarodna zajednica kaže da neće upotrebljavati silu, ohrabruje agresora.”
• UNPROFOR postao posrednik za puštanje struje i vode u grad.Popravak srušenih dalekovoda je Sizifov posao. Radnici Elektroprivrede prvo traže saglasnost od UNPROFOR-a. Potom izlaze na teren koji je uvijek izložen snajperima i granatama. Popravljaju dalekovod koji će ponovo biti srušen. I onda iz početka.
• Dino Merlin komponovao bosansku himnu.
• U sarajevskim studijima hiperprodukcija muzičkih hitova.


• Obustavljen rad Dječije ambasade. Uslijedio protest majki upućen Predsjedništvu BiH.
• Otišao konvoj Jevreja iz Sarajeva.
• Predsjednik jugoslovenske Vlade, Milan Panić, stigao nenajavljen u Sarajevo. Alija Izetbegović odbio da ga primi.


• Njujork, 14. august 1992.Savjet bezbjednosti UN usvojio dvije rezolucije o BiH: Rezoluciju 770, kojom se odobrava upotreba vojne sile za provođenje humanitarne akcije u BiH; - Rezoluciju 771, kojom se osuđuje narušavanje ljudskih prava u BiH i omogućava upotreba vojne sile radi pristupa koncentracionim logorima.Savjet bezjednosti UN potvrđuje svoje rezolucije: 713 od 25. septembra 1991. godine; 721 od 27. novembra 1991. godine; 724 od 15. decembra 1991. godine; 727 od 8. januara 1992. godine; 740 od 7. februara 1992. godine; 743 od 21. februara 1992 godine; 749 od 7. aprila 1992 godine; 752 od 15. maja 1992. godine; 757 od 30. maja 1992. godine; 758 od 8. juna 1992. godine; 760 od 18. juna 1992. godine; 761 od 29. juna 1992. godine; 762 od 30. juna 1992. godine; 764 od 13. jula 1992. godine; 769 od 7. augusta 1992. godine. Savjet bezbjednosti ponovo ističe neophodnost hitnog političkog rješenja putem pregovora, za situaciju u RBiH, sa ciljem da se toj zemlji omogući da živi u miru i bezbjednosti u svojim granicama.
• Savjet bezbjednosti, postupajući na osnovu poglavlja VII, Povelje Ujedinjenih nacija:
1. Ponovo potvrđuje svoj zahtjev da sve strane i drugi zainteresovani u BiH odmah obustave borbu;
2. Apeluje na sve države da preduzmu sve neophodne mjere, u saradnji sa UN, ili preko regionalnih agencija i aranžmana, kako bi se olakšala isporuka humanitarne pomoći Sarajevu i drugim dijelovima BiH, gdje je to potrebno, od strane relevantnih humanitarnih organizacija UN i drugih;
3. Zahtijeva neometan i stalni pristup svim logorima, zatvorima i centrima za internaciju Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i drugim relevantnim humanitarnim organizacijama; kao i da svi zatvorenici budu tretirani humano, da dobijaju odgovarajuću hranu, smještaj i zdravstvenu njegu;
4. Apeluje na sve države da generalnom sekretaru podnesu izvještaj o mjerama koje poduzimaju u koordinaciji sa UN, s ciljem da se ova rezolucija provede, i poziva generalnog sekretara da neprestano razmatra dalje mjere koje bi mogle biti potrebne za obezbjeđivanje neometane isporuke humanitarne pomoći;
5. Traži od svih država da pruže odgovarajuću podršku akcijama preduzetim u skladu sa ovom Rezolucijom;
6. Zahtijeva da sve strane i drugi zainteresovani preduzmu neophodne mjere kako bi se osigurala bezbjednost UN i drugog ljudstva angažovanog na isporuci humanitarne pomoći;
7. Traži od generalnog sekretara da periodično podnosi izvještaj Savjetu bezbjednosti o primjeni ove Rezolucije;
8. Donosi odluku da aktivno prati ovo pitanje.
• Papin izaslanik prisustvovao misi u Katedrali održanoj za blagdan Velike Gospe.


• Granatama zapaljen hotel "Evropa”.
• Konvoj Dječije ambasade krenuo za Beograd.
• Aerodrom zatvoren jer je gađan britanski Herkules C-13.
• Ratni bonovi postali platežno sredstvo i zamijenili Yu dinar. Odštampan bh dinar, ali novac nije mogao ući u Sarajevo.
• Posljednji aktivni pravoslavni sveštenik Dragutin Ubiparipović napušta Sarajevo .


• Nenad Kecmanović, odbjegli član Predsjedništva BiH, preko jugoslovenske novinske agencije “Tanjug”, izdao obavještenje da više nije član Predsjedništva BiH.
• Bobby Fisher igra meč na Svetom Stefanu, uprkos embargu sa Jugoslavijom.
• Održana fudbalska utakmica Sarajevo-Željo, s rezultatom 8:5.
• Nacionalna biblioteka izgorjela u teškom artiljerijskom napadu.


• London, 27. august 1992.U Londonu počela mirovna konferencija o bivšoj Jugoslaviji, pod zajedničkim predsjedavanjem britanskog premijera John Majora, generalnog sekretara UN Boutrosa Ghalia i ministra vanjskih poslova Engleske Douglasa Hurda. Bh delegaciju predvodi Alija Izetbegović. U sastavu delegacije su i Mile Akmadžić, Haris Silajdžić i Nikola Kovač. Hrvatsku delegaciju predvodi Mate Boban, a delegaciju bosanskih Srba Radovan Karadžić.
• Jose Cutilliero podnio ostavku na svoju funkciju predsjedavajućeg EZ.
• Srbi dobili bezuslovni ultimatum od 96 sati za povlačenje teške artiljerije.
• U sarajevskim bolnicama doktori i medicinsko osoblje gladuju.

Moderni Sarajlija

On mora da ima, i to na vidljivom mjestu, barem jednu akreditaciju, u stvari komad papira s njegovom fotografijom. Pripazite – akreditacija je zakon u opsjednutom gradu, dokaz da pripadate nekom, nešto što vas čini važnim. Oni s lokalnim ID samo su drugorazredni građani. Tako moderni Sarajlija ima akreditaciju, oružje, dobra kola i kompletnu uniformu. Na vlasnika pancira gleda se s poštovanjem. Onaj ko nema uniformu taj u desnoj ruci ima sjekiru za sječu stabala a na lijevom ramenu niz kanistera. Njegova slika bila bi potpuna sa zaštitnom maskom.
Moderna Sarajka siječe drva, nosi humanitarnu pomoć i manje kanistere s vodom, ne ide kod frizera niti kod kozmetičara. Ona je vitka i brzo trči. Djevojke obavezno posjećuju mjesta gdje se dijeli humanitarna pomoć. One po brojevima znaju koji su humanitarni paketići najbolji. Ustaju rano da idu po vodu, posjećuju groblja da bi nakupile drva i pozdravljaju nove mlade izbjeglice. Mnoge imaju zlatne ili srebrne ljiljane kao naušnice, broševe ili privjeske.
Sarajevo je grad vitkih ljudi. Njegovi stanovnici bi mogli biti autori najsavremenijih dijeta. Niko više nije debeo. Jedino što vam je potrebno jeste da imate grad pod opsadom – tu je tajna dobre linije. Svako nosi odjeću iz mlađih dana. Sarajlije su izgubile oko četiri hiljade tona (400.000 građana izgubili su oko 10 kilograma svaki). Oni se pozdravljaju sa ČUVAJ SE!

Lejla Hasanbegović
Rođena 26. januara 1973. godine, u Sarajevu, gdje je maturirala na Tehničkoj školi. Poslije srednje škole, upisala Arhitektonski fakultet.

OPSADA
Radila za Međunarodni filmski i pozorišni festival od 1993. Godine 1993. učestvovala u projektu “Sjećanje na Hirošimu” i brojnim pozorišnim predstavama. 1994. radila na arhitektonskom projektu “Dystopia”, ljetnom festivalu “Beba Univerzum” i glumila u “Svilenim bubnjevima II” i “Zemlji posljednjih stvari” Harisa Pašovića.

Ako postoji život poslije života, u kom biste se obliku vratili?
Svakako ne kao ljudsko biće. Kao ptica koja živi u visokim stijenama.

Kako biste opisali savršenu sreću?
Ne mislim na to.

Šta je vaš najveći gubitak?
Sloboda.

Šta je vaš najveći dobitak?
Još se nije dogodio.

Kad i gdje ste bili najsrećniji?
Pariz, septembra 1994, u gradu koji sam htjela vidjeti od mog djetinjstva.

Koje su vaše izgubljene iluzije?
Nisam imala nijednu da bih je izgubila.

Opišite svoj dan i posao.
Ustajem, stopiram, ofis, kafić, policijski sat, pranje duge plave kose, uvijanje i sušenje kose u rerni, spavanje. Ustajem…

Sarajevo?
Zaboravljeni grad.

Koje riječi više ne koristite?
Skijanje.

Po vašem mišljenju, da li je moral vrlina?
Da.

Gdje biste voljeli da živite?
Negdje u prirodi, na planini, blizu rijeke ili jezera.

Kako ste preživjeli?
Radeći.

Čega se plašite?
Ničega.

Da li prošlost postoji za vas?
Da.

Ovo je kraj civilizacije. Kako će izgledati slijedeća?
Ne mnogo bolja od ove.

Možete li nam dati recept za mentalno zdravlje?
Rad.

Kako želite da umrete?
Sama, daleko od svih.

Trebate li nadu da biste preživjeli?
Da.

Kako je izgledala ’92, kako ’93, kako ’94?
Zbunjenost, smrt, nada.

Kako biste nazvali ovaj period svog života?
Rat, rad, stopiranje.

Vaša poruka s kraja svijeta, iz zemlje posljednjih stvari?
Želim da se ovo što se dešava nama desi svima. Pa, ko preživi …preživi.

Volite li život i šta je život uopšte?
Volim život i ne zanima me šta je.

PREVOZ

Još u prvoj godini opsade, statistika je izbacila podatak da je smanjen broj vozila sa 105.000 na 5.000; od 200 gradskih saobraćajnica, ostala je samo jedna; a od 6.000 gradskih prevoznih vozila, ostalo je 60. U maju 1992. depo Gradskog prevoza granatiran je i mnogi autobusi, trolejbusi i tramvaji su uništeni. Trolejbusi su stali s prevozom. Nekoliko autobusa i tramvaja, ako ima struje i goriva, izlaze na ulicu i postaju omiljena meta. Golf, proizveden u Sarajevu prije rata, bio je najviše korišteno prevozno sredstvo. Zbog velike brzine kojom su vozili i velikog broja vozača bez vozačke dozvole, pojavio se poster u toku prvih mjeseci opsade: VOZI PAŽLJIVO, NEMOJ DA POGINEŠ UZALUD. Takođe je informisao građane da je 300 mrtvih i ranjenih, u saobraćajnim nesrećama. Bijela UN vozila, koja su pregazila nekoliko Sarajlija, bila su najčešeća vozila na ulicama.

VIDEO NA TEMU
ANKETE
ANKETA
MAPA OPSADE SARAJEVA