Konzorcij

  • FAMA International
   djeluje u Sarajevu od 1990. Pokretačka je snaga FAMA-kolekcije koja se smatra najvećom svjetskom nezavisnom kolekcijom multi-medijalnih projekata o Opsadi Sarajeva (1992.-1996) i dešavanjima u vezi s Padom Jugoslavije (1991.-1999.). Godinama je Kolekcija rasla usred nemogućih uslova (opsada i posljeratna tranzicija), razvijajući pionirske koncepte i brojne teme, uz razna međunarodna priznanja. Na stranu obimnost cijelog projekta, njegov istorijsko-edukativni značaj i novi pristup mapiranja dokumentovanih dokumenata, istoriografije i kolektivnog pamćenja, Kolekcija sama po sebi predstavlja novi pristup dokumentaciji činjenica i dokaza, i mapiranje kao način uobličavanja uzroka i posljedica događaja u žanr pristupačan širokom spektru publike.
   Web: www.famacollection.org

   SUADA KAPIĆ

   Osnivač i direktor FAMA International
   Autorica izvornih FAMA-projekata i FAMA-arhiva


   Suada Kapić je rođena u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Po sticanju svoje prve diplome na Filozofskom fakultetu, Univerzitet u Sarajevu, odlazi u Beograd i završava studij režije na Fakultetu dramskih umetnosti. Nakon pada komunizma u cijeloj istočnoj i jugoistočnoj Evropi, Suada napušta karijeru istaknute filmske i TV rediteljke i 1990. osniva prvu nezavisnu medijsku kuću u tadašnjoj Jugoslaviji – FAMA. Izdvaja se originalnošću svjih ideja, naročito zbog djelovanja na redefinisanju načina na koji se politika tretira u medijima. Pokreće novi (potpuno profitabilan i necenzurisan) medijski koncept koji se često naziva politička zabava. "Umijeće življenja" je bio jedan od najgledanijih TV-programa u cijeloj zemlji, jer se gorućim pitanjima bavio na nekonvencionalan i izvanredno kreativan način, a istovremeno se uspio pozicionirati kao vjerodostojan izvor informacija – što je tih turbulentnih dana predstavljalo izuzetno neobičnu kombinaciju.

   Njenu prvobitnu namjeru da FAMA postane CNN jugoistočne Evrope osujetio je rat u bivšoj Jugoslaviji koji je zauvijek promijenio njen lični i profesionalni pogled na život. U aprilu 1992, Suada bježi i svog stana na Grbavici (dio Sarajeva tada pod okupacijom snaga bosanskih Srba), i postaje izbjeglica u vlastitom gradu. Usred totalnog uništenja i propasti osnovnih društvenih elemenata, donosi odluku da ostane u opkoljenom gradu i pokreće mehanizam 'nauke preživljavanja' kao sredstvo otpora teroru kroz stvaralaštvo, izume, kulturu, umjetnost i humanizam. Posmatrala je opsadu Sarajeva (najdužu u modernoj istoriji) proučavajući ljudsku prirodu, mehanizam terora i sposobnost ljudi da se kroz mehanizam preživljavanja prilagode potpuno neočekivanim okolnostima. Tako je počela njena posvećenost ovoj temi; predano dokumentovanje činjenica i dokaza promjena u gradu pretočila je u niz međunarodno priznatih projekata i inicijativa.

   Između 1992. i 1996. Suada u opsjednutom gradu pokreće projekte kao što su 'Vodič za preživljavanje' i 'Mapa opstanka '92.-'96., odlučna da ih objavi i prezentira međunarodnoj javnosti. Prokrijumčarila je pripremu za štampu tajnim podzemnim tunelom i održala sastanke i prezentacije, od New Yorka do Tokija.

   Od 1997. marljivo radi na jednom od najopsežnijih projekata: Govorna i vizelna istorija bivše Jugoslavije u razdoblju 1991.-1999. FAMA Kolekcija (Arhive) i srodni pojedinačni projekti smatraju se najvećim i najopsežnijim nezavisnim izvorom informacija koje se odnose na Opsadu Sarajeva ('92-'96) i Raspad Jugoslavije ('91 - '99). FAMA-edukacijski paket Opsada Sarajeva 1992.-1996. promoviran je i distribuira se u Srbiji od 2005. U partnerstvu s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH (producent projekta) nedavno je objavljen i njen najnoviji projekat Srebrenica – mapiranje genocida (dokumentarna animacija). Kao obrazovna inicijativa, projekt je naširoko predstavljen u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

   Suada je aktivno uključena u promociju i predstavljanje pojedinih projekata i koncepta "znanosti preživljavanja" širom svijeta – od New Yorka do Tokija. Njeni projekti krase zidove i police najuglednijih međunarodnih institucija: Memorijalni muzej holokausta u SAD, Suda UN-a za ratne zločine, Pentagon, Biblioteka Kongresa SAD, UNESCO, Tokyo Big Site...

   Mislilac, autor i realizator, Suada Kapić je bivala suočena s nezamislivim izazovima i radeći u nemogućim okolnostima ipak uspjela ostvariti međunarodno priznate projekte i osigurati njihovu provedbu. U jednom od najsloženijih i najopasnijih područja u svijetu, njena tvrtka je aktivna već 21 godinu.

   Rad koji počela još 1992. sada je dovršen i FAMA-projekti i arhive bivaju prebačeni u virtualni domen kao FAMA-kolekcija – virtualna banka znanja za buduće generacije. U ovoj fazi se Suada ponovo okreće svom izvornom području multi-medija, te se namjerava usredotočiti na regionalna i globalna pitanja koja zahtijevaju kolektivna rješenja angažovanjem s regionalnom / globalnom publikom.
  • MESS
   Međunarodni teatarski festival Sarajevo (MESS) je najstariji pozorišni festival na Balkanu; održava se od 1960. godine. Festival privlači brojne međunarodne pozorišne grupe, uključujući i neka od najprestižnijih svjetskih imena. Tokom skoro dvije sedmice u oktobru, festival postaje pozornica na kojoj se iskazuju svjetski umjetnici koji dobijaju i priliku da zajedno sa svojim kolegama istražuju i njeguju umjetničko stvaralaštvo. Festival smatra da okupljajući umjetnike i omogućavajući im da svoje talente prikažu sarajevskim poklonicima umjetnosti, doprinosi razvoju grada i regije. Od svog osnivanja, preko perioda opsade pa sve do danas, MESS predstavlja svojevrstan kulturno-istorijski fenomen. Najvažniji cilj festivala jest da promoviše i unaprijedi kulturnu posebnost ovog regiona, što uključuje otvorenost za različite ideje, stavove i umjetnke s Istoka i Zapada, Sjevera i Juga. Afirmirajući ove ciljeve, festival je otvorio nove programe, kao što su festivalske premijere, World MESS, Mittel Europe MESS, MESS za djecu, MESS-radionice, kao i Modul memorije.
   Web: www.mess.ba

   DINO MUSTAFIĆ

   Direktor festivala MESS

   Dino Mustafić je rođen 6. jula 1969. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Na sarajevskom Univerzitetu je stekao diplome na Akademiji scenskih umjetnosti i na Filozofskom fakultetu, Odsjek za komparativnu književnost i bibliotekarstvo.

   Režirao je različite televizijske žanrove, dokumentarne filmove, reportaže i nekoliko muzičkih i obrazovnih TV-programa, kao i TV-reklame. Njegova najznačajnijih djela uključuju dokumentarne filmove "Pista života" – 1993.; "Neka bude svjetlost" – 1994., "Čudo u Bosni" – 1995. i kratki film "724" – 1998. Filmovi su prikazani na više međunarodnih filmskih festivala: u Amsterdamu, Ljubljani, Montrealu, Istanbulu, Gothenburgu, Pragu i Rotterdamu.

   Njegov prvi igrani film "Remake" (po scenariju Zlatka Topčića) prikazan je na brojnim filmskim festivalima u svijetu, a svjetsku premijeru je doživio na Rotterdam International Film Festivalu u januaru 2003.

   Njegove pozorišne režije uključuju: Sartre ("Zid", "Prljave ruke"), Ionesco ("Nosorog", "Kralj umire") Mrožek ("Pješice", "Policajci"), Moliere ("Tartuffe"), Serrau ( "Porodica"), Coltes ("Roberto Zucco"), Shakespeare ("Macbeth"), Thornton Wilder ("Spašeni za dlaku" ), Werner Schwab ("Predsjednice"), Boychev ("Pukovnik Ptica", "Hanibal podzemni" ,"Titanic orkestar"), Herb Gardner ("Nisam ja Rappaport"), Ingmar Vilquist ("Helverova noć"), Dea Loher ("Adam Geist"), Nick Wood ("Trg ratnika"), Glowacki ( "Četvrta sestra"), Ariel Dorfman / Tony Kushner ("Udovice"), Thomas Bernhard ("Pred penzijom"), Robert Lepage / Marie Brassard ("Poligraf"), Lutz Hubner ("Nakaze"), Jon Fosse ("Noć pjeva pjesme svoje"), braća Presnjakov ("Igranje žrtve"), E. Albee ("Koza: ili Ko je Sylvia"i "Ko se boji Virginije Woolf" ), R.Kalinoski ("Zvijer na Mjesecu"), P.Sala ("Mortal kombajn").

   U okviru festivala Sarajevsja zima, premijerno mu je izvedena opera "Cavalleria rusticana", kao i opereta "Europa" Nigela Osborna. Predstave su mu izvođene u svim bosanskohercegovačkim pozorišnim centrima, u Sloveniji, Hrvatskoj, i festivalima u Njemačkoj (Mullheim), Egiptu (Kairo) i Italiji (Rim).

   Šest godina je radio kao asistent na sarajevskom Filozofskom fakultetu. Trenutno radi kao asistent na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, te Akademiji scenskih umjetnosti u Tuzli, na predmetima glume i teorije režije.

   Od januara 2003. do decembra 2005. je bio umjetnički direktor Drame Narodnog kazališta u Sarajevu.

   Kao direktor Međunarodnog teatarskog festivala MESS Sarajevo, zajedno sa svojim timom, organizovao je 12 međunarodnih festivala.
  • Obrazovanje gradi BiH (OGBIH)
   Već skoro 15 godina udruženje "Obrazovanje gradi BiH" pomaže djeci žrtava rata u Bosni i Hercegovini 1992.-95., kao i djeci s posebnim potrebama i talentovanoj djeci, da uspješno završe školovanje i postanu produktivni članovi društva. Ostvarujući misiju 'Djeca žrtava rata – naša stalna briga', OGBiH je široko otvorilo vrata kuće u ulici Dobojska 4 za sve one kojima je potrebna moralna i materijalna pomoć. Zahvaljujući radu jednog zaposlenog člana i desetinama volontera, OGBiH je dodijelilo više od 28.000 stipendija i podijelilo školski pribor, odjeću, obuću, hranu, keramičke table, kompjutere i druga nastavna pomagala mladim ljudima kojima je to bilo potrebno.
   Web: http://www.ogbh.com.ba

   JOVAN DIVJAK

   Osnivač i izvršni direktor OGBIH

   Rođen: 11.03.1937. u Beogradu
   Nacionalnost: Bosanac
   Funkcija: Izvršni direktor Udruženja (1994.-2011.)

   Školska naobrazba

   1980.-1982. Škola narodne odbrane, Beograd.
   1969.-1971. Komandno štabna akademija, Beograd.
   1964.-1965. Komandno štabna škola, Pariz.
   1963.-1964. Škola jezika (francuski jezik).
   1956.-1959. Vojna akademija kopnene vojske, Beograd.
   1950.-1956. Gimnazija i matura, Zrenjanin.

   Profesionalno iskustvo

   1992.-1997. Štabno iskustvo u ARBiH
   1984.-1997. Komandno iskustvo u TO Bosne i Hercegovine
   1966.-1984. Iskustvo u vojnom školstvu
   1959.-1966. Komandno iskustvo

   Druge kvalifikacije

   2004. Član Upravnog odbora referentne grupe NVO, Sarajevo
   1998. Član Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99, Sarajevo
   1997. Član Helsinškog komiteta BiH; Sarajevo
   1996.-1997. Član Upravnog odbora Fakulteta za fizičku kulturu, Sarajevo
   1992.-1995. Predsjednik Streljačkog saveza R BiH, Sarajevo
   1992.-1994. Član Izvršnog odbora Košarkaškog saveza R BiH

   Aktivnosti u oblasti NVO i civilnog društva

   2007. Sarajevo: Konferencija "Civilno društvo u jačanju socijalne uključenosti"
   2007. Sarajevo: Konferencija o aktivnom građanstvu na Balkanu
   2007. Sarajevo: Okrugli sto "Regionalna saradnja za razvoj i evropske integracije"
   2005. Sarajevo: Obrazovni forum "Poboljšanje obrazovnih standarda u školama"
   2005. Sarajevo: Konferencija: "Sedmi obrazovni forum". Organizatori: OSCE, OHR, UNICEF
   2005. Sarajevo: Radionica "Prema održivom sutra-partnerstvo, učešće i uključivanje. Organizator UMCOR BiH"
   2004. Sarajevo: Konferencija "Bosna i Hercegovina na putu ka funkcionirajućoj državi: vizije, perspektive, koncepti"
   2004. Sarajevo: Radionica "Prema održivom sutra-partnerstvo, učešće i uključivanje. Organizator UMCOR BiH"
   2004. Sarajevo: Konferencija NVO BiH. Organizator Centar za promociju civilnog društva
   2004. Sarajevo: Okrugli sto "Dječija prava i strategija u BiH". Organizator Helsinški komitet za ljudska prava BiH
   2002.-2005. Sarajevo: 1. (do 7) Međunarodne konferencije "Obrazovanje za kulturu mira". Organizator "Sarajevska tribina", Sarajevo
   2002. Sarajevo: Seminar "Aktivno građanstvo". Projekat Sarajevo zdravi grad. Gradsko vijeće Sarajevo
   2001. Sarajevo: Radionica "NVO razvoj stabilizacionog programa i liderstvo". Organizator USAID DEM/NET
   2001. Sarajevo: Okrugli sto "Karakteristike rata u BiH"
   2000. Sarajevo: Simpozijum o nastavnim planovima i programima u BiH. Organizator UNESCO, OHR, UN Sarajevo
   2000. Sarajevo: Obuka NVO "Samoodrživost NVO". Organizator USAID DEM/NET
   2000. Dubrovnik: Radionica "Jedinstvenost uspješne NVO". Organizator USAID DEM/NET
   1997. Sarajevo: Konferencija "Strateško planiranje odnosa obrazovanja nastavnika u BiH". Organizator Evropska komisija, OSCE
   1994. Sarajevo: Osnivačka skupština NVO Fondacije/Udruženja "Obrazovanje gradi BiH"

   Učešće na međunarodnim konferencijama

   a) u Bosni i Hercegovini:
   2008.-2010. Sarajevo: učešće na raznim konferencijama o obrazovanju
   2008. Sarajevo: Konferencija "Mirovni aktivizam"
   2007. Sarajevo: Konferencija o budućnosti školstva "Školstvo u BiH 2007."
   2005. Sarajevo: Seminar "EUFOR Integracije"
   2005. Sarajevo: Međunarodna konferencija: "Siromaštvo u Bosni i Hercegovini. Deset godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma". Organizator Caritas Biskupske konferencije BiH.
   2005. Sarajevo: Međunarodna konferencija: "Dijalog i partnerstvo kao poluge razvoja Bosne i Hercegovine". Organizatori: Confrontations Europe, Association Sarajevo, FIPA Sarajevo.
   2005. Sarajevo: Međunarodna naučna konferencija: "Genocid nad Bošnjacima sigurne zone UN Srebrenica jula 1995." Organizator Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodno pravo.
   2004. Sarajevo: Okrugli sto "Dječija prava – praksa i strategija u BiH"
   2004. Sarajevo: Međunarodna konferencija: "Bosna i Hercegovina ka funkcionalnoj državi: vizije, perspektive, koncepti". Organizator OHR, OSCE.
   2004. Sarajevo: Okrugli sto: "Status volonterskog rada u BiH i postojeće pravne prepreke za njegovu daljnu promociju i razvoj". Organizator Centar za promociju civilnog društva, Sarajevo.
   2004. Sarajevo: Regionalna konferencija: "U Evropu kroz prigovor savjesti i civilnu službu"
   2003. Sarajevo: Međunarodna konferencija "Španska tranzicija ka demokratiji". Organizator Ambasada Španije u BiH.
   2002. Sarajevo: SOROŠ Fondacija. Međunarodna konferencija "Razvijanje novih politika međunarodne zajednice – (ne)naučene lekcije"
   2001. Sarajevo: Međunarodna konferencija:"Djece žrtve rata i mira". Organizator "Istraživački centar za ratne zločine, Sarajevo"
   1999. Sarajevo: Konferencija podijeljenih gradova (Bejrut, Belfast, Berlin, Jerusalem , Nicosia, Sarajevo)
   1998. Sarajevo: Viktimološki simpozijum: "Stradalaštvo u Bosni i Hercegovini i ublažavanje njegovih posljedica" Organizator Viktimološko društvo Bosne i Hercegovine
   1998. Sarajevo: Informacioni seminar NATO
   1998. Sarajevo: Međunarodna konferencija "Bosanska paradigma". Organizator Forum Bosna , Sarajevo

   b) u inostranstvu:
   2008.-2010. Učesnik raznih konferencija o obrazovanju
   2007. Mirovni kamp, Barcelona
   2007. Touluse, Francuska: 3. Forum mladih svijeta
   2007. Offenbach - Frankfurt na Majni: Sedmica kulture - BiH na putu za budućnost
   2006. Rim, Italija: Međunarodna konferencija "Healing the war"
   2006. Torino, Italija: Međunarodna konferencija "Spiritualnost, pitanja Boga, pitanja čovjeka"
   2005. Ženeva: Međunarodna konferencija: "BiH deset godina poslije Dejtona i dalje". Organizator: Asocijacija "Deyton 2005", Švicarska
   2004. Bruxelles: Seminar "Humanitarci u ratu: heroji ili žrtve". Organizator MKCK
   2000. Brisel, Belgija:Međunarodni seminar "Disolucija Jugoslavije 1991.-1995."
   2000. Texas, Austin, SAD. Međunarodna konferencija:"Demokratske promjene na prostoru ex Jugoslavije"
   2003. Albertville, Francuska: Konferencija "Pomirenje i rekonstrukcija"
   1999. Budimpešta, Mađarska: Konferencija:"Ratovi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini". Izlagao temu:"Karakteristike rata u BiH"
   1999. Grac, Austrija: Konferencija:"Evropska iskustva i razvoj demokratije u Bosni i Hercegovini". Izlagao temu:"Nacionalni mitovi u BiH"
   1999. Barcelona, Španija: Konferencija: "Evropski gradovi za ljudska prava"
   1998. Barcelona: Evropska konferencija: "Gradovi za ljudska prava". Organizator Grad Barcelona
   1998. Nant, Francuska: "Susret umjetnosti i istorije"
   1997. Graz: Simpozijum: "Ostvarivanje ljudskih prava u BiH - znanost i praksa" Organizator Univerzitet Graz
   1997. Barcelona, Španija: Konferencija: "Evropa za Bosnu" (Europa per Bosnia). Izložio teme: "Agresija na Bosnu i Hercegovinu" i "Budućnost BiH"
   1997. London, Velika Britanija: Međunarodni seminar na temu: "Pomirenje u BiH", Organizator Asocijacija za centralnu i istočnu Evropu
   1997. Crikvenica, Republika Hrvatska: IV ljetna škola demokratije
   1996. Kopenhagen, Danska, Konferencija: "Budućnost BiH". Organizator Danski institut za međunarodnu politiku
   1996. London: Seminar: "Pomirenje u Bosni". Fondacija za civilno društvo New York i Britanska asocijacija za centralnu i Istočnu Evropu.
   1996. Beč, Austrija: Okrugli sto: "Dijalog mira", Izložio temu:"Šanse Dejtonskog mira i budućnost Bosne". Organizator Vlada Austrije
   1995. Bon, Njemačka: Konferencija "Međunardoni kongres za dokumentaciju genocida u BiH 1992-1995." Organizator Društvo za ugrožene narode, Savezne Republike Njemačke. Izložio temu: Uloga JNA u agresiji na BiH"

   Knjige

   2007. "Sarajevo, mon amour", izdata na italijanskom jeziku, izdavač: Infinito edizioni-Direzione editoriale, Italija. Predgovor Paolo Rumiz.
   2004. "Sarajevo, mon amour", izdata na francuskom jeziku Entretin Florens La Bruyere; izdavač Buchet-Chastel 2004. Predgovor Bernard Henry Levy.
   2000. "Ratovi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini" 1991-1995. Separat Agresija na BiH. Izdavač Dani i Jesenski i Tura 1999.

   Nagrade, priznanja

   2011. Nagrada SUBNOR-a općine Stari grad, sa poklonom UG Tradicionalni zanatski esnafi; Nagrada Vijeca BH organiziacija u Australiji, pod nazivom - BiH gradjanin 2011
   2010. Povelja počasni građanin Općine Bosanska Krupa, BIH
   2009. Plaketa Općine Stari Grad-Sarajevo, za doprinos razvoju i funkcionisanju općine
   2009. Orden LAFAYETTE, Francuska
   2008. Nagrada Victor Gollancz, Berlin
   2008. Plaketa Kantona Sarajevo
   2007. Dobitnik priznanja za ličnost godine, povelja Kulin ban, od Udruženja B-H, Manhajm, Njemačka.
   2007. Dobitnik priznanja Takunda, ličnost godine na Balkanu u oblasti tolerancije i suživota od asocijacije Cesvi-Bergamo, Italija,
   2006. Dobitnik priznanja od strane Cercle Universel des Ambassadeurs de la Paix - Universal
   2005. Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Sarajevo
   2003. Plaketa počasnog građanina Montesilvano, Italija.
   2003. Medalja počasnog građanina Grenobl, Francuska.
   2003. Medalja počasnog građanina Villerest, Francuska.
   2003. Medalja počasnog građanina Saumur, Francuska.
   2001. Medalja počasnog građanina Padova, Italija.
   2001. Plaketa i novčana nagrada grada Padove, Italija.
   2001. Legija časti, Francuska.
   2001. Nagrada grada Vićence, Italija.
   1999. Plaketa humaniste godine Međunarodne lige humanista, Sarajevo.
  • Inicijativa mladih za ljudska prava – Bosna i Hercegovina (YIHR B&H)
   obrazuje mlade ljude da kritički razmišljaju o svom okruženju i aktivno se angažuju u društvenim promjenama. YIHR BH gradi nove veze među mladima Bosne i Hercegovine, posebno uključujući podijeljene zajednice, i ohrabruje europeizaciju zapadnog Balkana kroz regionalnu saradnju mladih ljudi iz država bivše Jugoslavije. Organizacija ohrabruje i podržava mlade ljude u BiH da se zalažu za socijalnu i političku akciju o pitanjima bitnim za mlade ljude. Ovo zalaganje uključuje promociju kulture sjećanja o ratu u BiH 1992.-1995., zalaganje za zaštitu ljudskih prava, manjinskih prava, promoviranje pitanja integracije BiH u EU i demokratizacije BiH i cijele regije zapadnog Balkana.
   Web: http://ba.yihr.org

   ALMA MASIĆ

   YIHR – BiH, Direktorica

   Uža stručnost

   Opsežno znanje o razvoju civilnog društva i demokratskih pitanja u regiji Balkana, posebno u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj i Albaniji.

   Ključne vještine

   Konsalting
   Organizacioni razvoj, s fokusom na:
   Dizajniranje projekta
   Pisanje projektnih prijedloga
   Implementacija projekta, monitoring i evaluacija
   Razvoj resursa
   Finansijsko upravljanje
   Upravljanje donacijama
   Pisanje izvještaja
   Izgradnja koalicija
   Uspostavljanje uprave i odbora
   Organizovanje i držanje obuke
   Obuka i Obučavanje trenera:
   Organizacioni razvoj
   Planiranje i vođenje projektnog ciklusa
   Strateško planiranje za nevladine organizacije
   Srednja razina vještine u područjima:
   Tranzicijska pravda
   Drušvena odgovornost korporacija (DOK)
   Upravljanje ljudskim resursima

   Obrazovanje

   Januar – april 2010.
   Stipendista Chevening, tečaj Sprečavanje i razrješenje društvenih sukoba,
   University of York, PRDU (Post-war Recovery and Development Unit) – Odjel za posljeratnu obnovu i razvoj
   Istraživanje na teme tranzicijske pravde i suočavanja s prošlošću, London School of Economics
   Gostujući predavač na London School of Economics na teme tranzicijske pravde i Inicijative za REKOM

   Mart 2004.
   Diploma iz oblasti poslovnog upravljanja i administracije, Trinity College and University, dio obrazovnog odjeljenja UIC, pridruženo Doveru, Delaware

   Članstva
   2007. – Inicijativa za REKOM
   2000. – 2005. Članica Upravnog odbora Komisije za istinu i pomirenje BiH – Inicijativa za ustanovljenje NVO koja će se baviti pitanjima istine i pomirenja u BiH
   1998. – 2006. Član Odbora BOSPO Tuzla – jedne od najrazvijenih i vodećih NVO u BiH

   Radno iskustvo

   Decembar 2008. – trenutno:
   Youth Initiative for Human Rights (YIHR) – Inicijativa mladih za ljudska prava – Šef ureda YIHR BH
   Vodi poslove i aktivnosti YIHR BH
   Izvršava odluke Odbora YIHR BH
   Donosi odluke u okviru redovnih djelatnosti YIHR BH
   Predstavlja i zastupa YIHR BH
   Angažuje stalne radnike i saradnike u skladu sa sistematizacijom radnih mjesta
   Predlaže Odboru strateški plan Organizacije
   Podnosi Odboru izvještaje o radu YIHR BH, finansijske i programske planove
   Održava kontakte s donatorima i prikuplja finansijska sredstva potrebna za rad organizacije
   Sarađuje s drugim organizacijama i institucijama
   Obavlja sve ostale poslove i aktivnosti neophodne za djelovanje YIHR BH

   April 2005. – decembar 2008.
   Regionalni koordinator programa za jugositočnu Evropu
   Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Danske – Program dobrosusjedskih odnosa koji je administrirala ambasada Kraljevine Danske u Sarajevu, BiH
   Januar 2001. – april 2005.
   Regionalni koordinator za Iniciative civilnog društva (CSI)
   ICMP/MPI – Međunarodna komisija za nestale osobe /Institut za nestale osobe), Sarajevo, BiH
   Juni 2000 .– januar 2001.
   Koordinator Programa razvoja kapaciteta udruženja porodica nestalih
   ICMP/MPI – Međunarodna komisija za nestale osobe /Institut za nestale osobe), Sarajevo, BiH
   Maj 1998. – decembar 2003.
   Konsultant i državni predstavnik
   SKIP (Stiftung Kinderdorf Pestalozzi), Trogen, Švicarska
   Maj 2001.
   Konsultant i savjetnik programa
   Counterpart International, Washington D.C.
   Decembar 2000. – januar 2001.
   Konsultant i savjetnik programa, Mercy Corps International/Counterpart International, Washington D.C.
   Konsultantske usluge i pomoć u pripremi prijedloga projekta za USAID DemNet II, program ze BiH
   Oktobar 1998. – maj 2000:
   Konsultant i koordinator obuke, grant-menadžer, regionalni ured Freedom House, Budimpešta, Mađarska
   Planiranje i organizacija regionalnih konferencija i seminara za udruženja porodica nestalih osoba Hrvatske, FRJ (Federalne republike Jugoslavije) i BiH.
   1998.-1999.
   Koordinator, Projekat razvoja NVO-sektora
   Nadzor i upravljanje Projektom razvoja NVO-sektora i građanskih zajednica
   International Rescue Committee (IRC), New York, SAD, (program BiH)
   1997.-1998.
   Koordinator programa, Projekat razvoja NVO-sektora, IRC
   1996.-1997.
   Menadžer, IRC/USAID Program liječenja ratnih trauma i spajanja porodica
   1995.-1996.
   Službenik, IRC/USAID Program liječenja ratnih trauma i spajanja porodica
   1993.-1995.
   Menadžer skladišta, IRC
   Koordinacija rada i komunikacije svih skladišta IRC u BiH
   1990.-1992.
   Trgovački predstavnik, Informator Zagreb, Hrvatska – ured u Zenici
   Predstavnik tvrtke za centralnu Bosnu