Mapiranje pregovora – Dejtonski mirovni sporazum (1995.)


Godina proizvodnje
2000.
MJESTO PROIZVODNJE
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Originalni format
Štampani album (tekst / ilustracije)
Broj stranica
56
Jezik
engleski
Tema
Mapiranje pregovora Vlade SAD koji su doveli do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma – mirovnog plana za Bosnu i Hercegovinu.
Period istraživanja
august – novembar 1995.
Pokrivenost/doseg
globalni
Opis
Projekat se bazira na knjizi ambasadora Richarda Holbrookea Završiti rat. Cilj projekta je složene pregovore mapirati kroz ilustrovanu hronologiju događaja koji su se tokom 1995. odigravali na području BiH, bivše Jugoslavije, Zapadne Evrope i SAD-a, a koji su konačno doveli do Daytonskog mirovnog sporazuma i završetka rata u Bosni i Hercegovini. Album sadrži tekstualnu hronologiju i analizu događaja vizualiziranih kroz umjetničke ilustracije. Projekat pruža uvid u ono što se tokom diplomatskih napora SAD-a da okonča rat u Bosni i Hercegovini događalo iza scene.
Naročita zahvala
(Pokojnom) ambasadoru Richardu Holbruku i Random House Inc., New
York, zato što su nam dopustili da koristimo knjigu kao osnovu projekta.
Napomena
Bosanska verzija originalnog Albuma ne postoji kao posebno izdanje, ali je Album preveden i adaptiran za projekat Enciklopedija: opsada Sarajeva 1992.-1996. Povodom desetogodišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, u novembru 2005. štampano je specijalno izdanje Albuma na bosanskom koje je distribuirano širom BiH u 10,000 primjeraka kao dodatak dnevnom listu Oslobođenje.
Izdavač
FAMA

FAMA TIM

Autorica i urednica
Suada Kapić
Direktor projekta
Miran Norderland
Dizajner
Gianni Fazlagić
Ilustratorica
Jelena Oksenfeld
Tehnička podrška
Vedran Ibrulj
Izvršna menadžerica
Sidika Dukatar
Administracija
Marina Banić, Sanja Mizić
Autorska prava
© FAMA International

Metodologija

Sve one koji posmatraju, uočavaju, upućuju i objašnjavaju mogućnost masovnog uticaja čini svojevrsnom elitom. Ali pogrešnim metodama i nečistim porivima masovni uticaj vremenom može izazvati katastrofalne posljedice. FAMA, prva nezavisna multimedijalna kompanija u bivšoj Jugoslaviji, osnovana je s punom sviješću o osjetljivosti područja u koje ulazimo. Na početku raspada Jugoslavije znali smo da će dokumenati svih vrsta i formata ostati da odlučuju o sudbinama onovremenih i svih budućih generacija. Stoga smo, slijedeći lične principe, odlučili da koristimo metodologiju činjenica, govorne istorije, dokumentovanog dokumenta. Zahvaljujući jedinstvenom talentu za uvid u veliku sliku, razvili smo metodu koja u nekoliko faza omogućuje da se 'očigledno učini vidljivim'.

Faza 1
Uvid. Događaje posmatrati otvorenog uma, s pozicije posmatrača a ne učesnika, registrovati postojeće elemente posmatranog fenomena i potom ih uvezati, uočiti rane znake nastajućeg dominantnog trenda koji će pokrenuti novi proces uzroka i posljedica.

Faza 2
Govorna istorija. Istraživanje nastaviti putem govorne istorije: svaki učesnik posmatranog događaja govori o onom dijelu u kom je sam učestvovao, ne dajući komentare u vezi s drugim učesnicima. Postojeći elementi se snimaju u foto/video formatu.

Faza 3
Strukturiranje istraživanja. Utvrđene činjenice i dokumentovane dokumente o određenom događaju, periodu ili fenomenu složiti u adekvatnu strukturu kojom se znanje o tom događaju, periodu ili fenomenu publici prenosi u njima prihvatljivom formatu. Izostaviti svako upućivanje na zaključak. Čitaocu, gledaocu, učeniku, istraživaču... prepušta se da sami izvode zaključke na osnovu datog formata.

Faza 4
Formatiranje istraživanja. Strukturu pretvoriti u popularni format za masovnu upotrebu (mape, albumi, filmovi, enciklopedija).

Faza 5
Kreiranje edukacijskog paketa. Izučavanje perioda 1991.-1999. je naš jedini prilog njegovom tumačenju: formirali smo edukacijski paket čiji pojedini dijelovi služe za različite stepene edukacije.

Mapiranje pregovora - Dejtonski mirovni sporazumom (1995.)

U nastojanju da u svim fazama opsade dođemo do činjenica potkrepljenih svjedočenjima iz prve ruke, odlučili smo da u projekat arhiviranja uključimo knjigu Richarda Holbrookea Završiti rat. Zahvaljujući razumijevanju autora, mogli smo koristiti izjave i dijaloge učesnika ratova u bivšoj Jugoslaviji, kao i predstavnika međunarodne zajednice okupljenih oko finalnog projekta okončavanja rata u Bosni i Hercegovini – čime je okončana i opsada Sarajeva. Ova Mapa pregovora je neosporno svjedočanstvo o pozicijama i ciljevima strana uključenih u proces okončanja rata, te o konačnim odlukama koje su rezultirale Dejtonskim mirovnim sporazumom. Za sve one koji se budu bavili revizijom ili osporavanjem ovog sporazuma važno je znati kako je u stvari došlo do potpisivanja ovog sporazuma tj. na koji način je završen rat u BiH. Ovo je takođe važan dokument o rasporedu snaga na međunarodnoj diplomatsko-političko-vojnoj sceni na kraju 20. vijeka, te o funkcionisanju administracije SAD u spoljno-političkim zadacima u to vrijeme. I na kraju, i kao edukacijski model za savremenike i buduće generacije, on je neizostavan dio naše arhivske kolekcije.